Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Inga praktikanter till Åres avtalslösa företag

I Åre kommun får avtalslösa hotell- och restaurangföretag inga praktikanter. »Det handlar om elevernas framtida trygghet i sitt arbete«, säger Micael Hålén, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Publicerad 27 oktober 2004

Åre kommun har beslutat att elever på gymnasiets hotell- och restaurangprogram inte ska få praktisera hos företag utan kollektivavtal. Beslutet fattades av majoriteten i barn- och ungdomsnämnden bestående av socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet. Centern, moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig.
– Ett mycket bra beslut, säger Gunnel Bernhardsson, ordförande i HRF:s sektion 141, västra Jämtland.

Micael Hålén är ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Han har under lång tid hållit sig informerad om situationen i restaurangbranschen.
– Visserligen är eleverna försäkrade från skolan när de praktiserar. Men det är också viktigt att de redan i skolan får klart för sig vilka krav de har rätt att ställa i arbetslivet. Det handlar om elevernas framtida trygghet i sitt arbete.

I Åre kommuns upphandlingspolicy står att de företag som kommunen handlar med ska ha kollektivavtal. Eftersom det görs en överenskommelse med varje företag som tar emot en praktikant, så ansåg barn- och utbildningsnämnden att detta är en form av upphandling.

Gunnel Bernhardsson välkomnar beslutet och ser det som en lyckad facklig-politisk samverkan.
? När vi är ute på gymnasieskolor så brukar vi betona hur viktigt det är med kollektivavtal, och att man bör undvika företag som inte vill teckna sådana. Därför anser jag att det blir totalt fel signaler om man låter eleverna praktisera på företag utan avtal.

Beslutet rör upp starka känslor i Åres krogvärld. Företrädare för tre av de mer etablerade restaurangföretagen har skrivit till barn- och ungdomsförvaltningen och ifrågasatt om inte kommunen bryter mot lagen när avbryter praktiksamarbetet .
Förutom dessa tre företag säger sig Gunnel Bernhardsson känna till ytterligare ett etablerat företag som inte tecknat kollektivavtal.

Troligen är Åre först i landet med beslutet. Åtminstone känner inte Christian Kutzner, utbildningsansvarig för HRF, till något liknande beslut i någon annan kommun.
Robert Weidman, ombudsman för HRF i Mellannorrland, ser beslutet i Åre som ett väldigt viktigt steg. Han ska jobba för att fler kommuner i avdelningen ska följa Åres exempel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.