Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Individuell lön en växande trend

I de senaste avtalsförhandlingarna har arbetsgivarorganisationen Visita krävt större andel pottfördelad lönehöjning. Även bland enskilda arbetsgivare har intresset ökat.

Publicerad 2 maj 2014
inlinebild
Pim van Dorpel, ombudsman på HRF. Foto: Ann Patmalnieks

– Fler och fler företag vill börja med individuell lönesättning, så är det.  Det är en växande trend, säger Pim van Dorpel, ombudsman på HRF.
Han har varit med och arbetat fram HRF:s och Visitas gemensamma verktyg för lokal lönebildning, Lönepusslet. Det bygger bland annat på att de anställda ska ha lönesamtal och att det ska finnas en tydlig lönepolicy på arbetsplatsen. När det används korrekt i pottfördelningen är det ett bra sätt för anställda att utvecklas på jobbet, säger Pim van Dorpel.

– Vinsten är att man får en chans att utvecklas och kräva kompetensutveckling, och få veta vad som krävs för högre lön. Det är bra för dem som väljer att stanna i branschen.
Lönepusslet funkar dock inte på alla arbetsplatser, konstaterar han. Det kräver tid och engagemang från arbetsgivarens sida, samt facklig organisation på arbetsplatsen.

I dag är det en liten del av arbets­givarna som använder sig av verktyget. Många pottförhandlar ändå, vilket också kräver bra lokal facklig organisation, säger Pim van Dorpel.  
– Det kräver kännedom om arbetsplatsen och de anställda. Det kan inte göras från HRF-avdelningen. Mitt råd till medlemmar på sådana arbetsplatser är att organisera sig och prata lön. Det är bara arbetsgivaren som tjänar på att de anställda inte vet vad andra tjänar.
Han påminner också om att potten bara är en fördelning av den minsta tillåtna lönehöjningen. Det är fullt tillåtet att begära mer.
– Det går att sätta ett högre värde på sitt arbete och kräva pengar utanför potten. Det är jättebra. Men då ska man begära en separat löneförhandling så att det inte blir på bekostnad av ens kollegor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.