Nyheter migration

HRF sågar inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare

Minst 26 560 kronor i månaden. Det tycker regeringen man ska kräva att en arbetskraftsinvandrare tjänar. HRF sågar förslaget.

Publicerad 22 juni 2023
HRF sågar inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare
Det är viktigare att kräva schysta anställningar på heltid än att fastställa en exakt inkomst för arbetskraftsinvandrare, anser Malin Ackholt, HRF:s ordförande. Foto: Peter Jönsson

I en promemoria föreslår regeringen att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare skärps. Minst 80 procent av medianlönen i Sverige anser man är en rimlig nivå. I dag skulle det motsvara 26 560 kronor per månad.

LO gör tumme upp i sitt remissvar till regeringen. Hotell- och restaurangfacket gör det inte.

– Vår bild är att det är viktigare att det är en schyst anställning, på heltid och med kollektivavtal. Är det uppfyllt så följer parternas avtalade löner, som är rimliga. Det borde vara det som styr, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

I dag ligger försörjningskravet på 13 000 kronor i månaden. Att det är för lågt tycks alla vara överens om.

– Det går inte att klara sig på 13 000 kronor före skatt i Sverige. Det är orimligt att man har arbetskraftsinvandrare som får en så kass lön och kanske deltid på det. Men vi vill angripa problemet på det sätt som är bäst för vår bransch och för Sverige, genom att kräva schysta anställningar på heltid och med krav på kollektivavtal, säger Malin Ackholt.

HRF anser också att arbetstillstånd endast bör beviljas för vissa yrkesgrupper. Det skulle förhindra att löner dumpas i grupper där tillgången på arbetskraft är stor.

– Arbetskraftsinvandring borde vara en möjlighet som riktar sig direkt till bristyrken, säger Malin Ackholt

Regeringen föreslår att de nya reglerna träder i kraft den 1 oktober i år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här