Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF sågar höjd pensionsålder

Statsminister Fredrik Reinfeldts vision om att allt fler svenskar ska arbeta tills de blir 75 är ett hån mot många av HRF:s medlemmar, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia.

Publicerad 10 februari 2012

Hotell- och restaurangbranschen tillhör de branscher med lägst andel anställda över 60 år. År 2008 var bara 1,4 procent av landets hovmästare, servitörer och bartendrar över 60 år.
– Många av våra medlemmar orkar inte ens till de blir 65 utan blir utslitna långt tidigare. Det är ett hån mot dem att säga att alla bör arbeta till 75, säger HRF:s ordförande Ella Niia.
 
Det var i en intervju i Dagens Nyheter i veckan som statsminister Fredrik Reinfeldt sa att svenskarna i framtiden måste arbeta längre än i dag, gärna ända till 75. Bakgrunden är att svenskarna blir allt äldre vilket han menar sätter press på pensionssystemet.

Statsministern efterlyste också en större vilja bland svenskarna att skola om sig för att orka arbeta längre. Det kan låta lätt, men för anställda i hotell- och restaurangbranschen är detta dock långt ifrån självklart, säger Ella Niia.
– Många har en gammal gymnasieutbildning eller en utländsk utbildning. Vad ska de göra?

En förutsättning för att få folk att arbeta längre är i stället att satsa på arbetsmiljö och ordentliga arbetsvillkor, säger Ella Niia.
– En bra arbetsmiljö, en lön att leva på och att bli sedd på din arbetsplats. Det tror jag är en nödvändighet för att ha ett långt arbetsliv.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här