Nyheter etableringsjobb

HRF positivt till etableringsjobb

Hotell- och restaurangfacket är positivt till fortsatta förhandlingar om så kallade etableringsjobb. Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och långtidsarbetslösa för 8 000 kronor i månaden.

Publicerad 20 november 2017
HRF positivt till etableringsjobb
Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden till en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Foto: Colourbox

Sedan ett par månader har en delegation från 13 LO-förbund förhandlat med Svenskt Näringsliv om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska få jobb. I dag har frågan varit uppe på LO-styrelsens bord. En majoritet av förbunden säger ja till att gå vidare med förslaget, däribland Hotell- och restaurangfacket.
– Ja, vi har sagt att vi vill att förhandlingsdelegationen går vidare med den här principöverenskommelsen och förhandlar med staten. Sedan får vi se var det landar, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Förslaget innebär bland annat att arbetsgivare ska kunna visstidsanställa personer för en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Resten av lönen betalas av staten. Tanken är att de anställda ska tjäna lika mycket som en person med normal lägstalön får ut efter skatt. Efter max två år ska anställningen övergå till ett fast jobb. Det ska också finnas möjlighet att studera under tiden, delvis på betald arbetstid.
– Syftet är ju att det här ska leda till tillsvidareanställningar. Så ser det inte ut i vår bransch i dag, med alla subventionerade jobb som kommer via Arbetsförmedlingen. Vi tror att det kan leda till en upprensning i bidragsträsket, säger Per Persson.

Etableringsanställningar

  • Riktar sig till personer långt från arbetsmarknaden – nyanlända som fått uppehållstillstånd de senaste tre åren, personer under 26 som varit utan jobb i sex månader och andra som varit arbetslösa i minst ett år.
  • Är en visstidsanställning i max två år som sedan ska övergå till tillsvidareanställning.
  • Arbetsgivaren betalar 8 000 kronor av lönen, resten står staten för.
  • Den anställda ska få en disponibel inkomst som motsvarar avtalsenlig lägstalön.
  • Den som har en etableringsanställning ska delvis få studera på arbetstid med lön.
  • Får bara användas av arbetsgivare med kollektivavtal.

Han ser många fördelar med etableringsanställningarna. Men han har också farhågor.
– Ja, det är klart att det finns en risk att arbetsgivare vänjer sig vid att bara betala 8 000 i lön. Men arbetsgivare ska inte kunna sätta i system att tjäna pengar på det här. Det kommer att finnas en partsgemensam nämnd som kan pröva om det verkar som att någon missbrukar systemet, säger Per Persson.

Nu ska en delegation från LO och Svenskt Näringsliv förhandla med regeringen. Men alla LO-förbund vill inte vara med. Transport har stått utanför redan från start, och nu har Byggnads och GS också valt att inte gå vidare. Det finns även andra förbund som är tveksamma kring principöverenskommelsen, skriver LO i ett pressmeddelande.

Förhoppningen hos fack och arbetsgivare är dock att etableringsjobben ska bli verklighet så snart som möjligt. Men det finns inte någon tidsplan spikad. Om parterna kommer överens med regeringen så ska överenskommelsen anpassas efter olika branscher.
– Sedan är det respektive LO-förbund som ska förhandla med sina motparter. Genom att vara med redan nu har vi möjlighet att påverka hur det blir. Men det blir juridiskt bindande först när vi har ett avtal med vår motpart, det vill säga Visita, säger Per Persson.

Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.
– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

  • Ålder: 19, snart 20.
  • Gör: Kock på Djuret i Stockholm.
  • Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?
– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?
– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?
– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här