Nyheter etableringsjobb

HRF positivt till etableringsjobb

Hotell- och restaurangfacket är positivt till fortsatta förhandlingar om så kallade etableringsjobb. Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och långtidsarbetslösa för 8 000 kronor i månaden.

Publicerad 20 november 2017
HRF positivt till etableringsjobb
Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden till en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Foto: Colourbox

Sedan ett par månader har en delegation från 13 LO-förbund förhandlat med Svenskt Näringsliv om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska få jobb. I dag har frågan varit uppe på LO-styrelsens bord. En majoritet av förbunden säger ja till att gå vidare med förslaget, däribland Hotell- och restaurangfacket.
– Ja, vi har sagt att vi vill att förhandlingsdelegationen går vidare med den här principöverenskommelsen och förhandlar med staten. Sedan får vi se var det landar, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Förslaget innebär bland annat att arbetsgivare ska kunna visstidsanställa personer för en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Resten av lönen betalas av staten. Tanken är att de anställda ska tjäna lika mycket som en person med normal lägstalön får ut efter skatt. Efter max två år ska anställningen övergå till ett fast jobb. Det ska också finnas möjlighet att studera under tiden, delvis på betald arbetstid.
– Syftet är ju att det här ska leda till tillsvidareanställningar. Så ser det inte ut i vår bransch i dag, med alla subventionerade jobb som kommer via Arbetsförmedlingen. Vi tror att det kan leda till en upprensning i bidragsträsket, säger Per Persson.

Etableringsanställningar

  • Riktar sig till personer långt från arbetsmarknaden – nyanlända som fått uppehållstillstånd de senaste tre åren, personer under 26 som varit utan jobb i sex månader och andra som varit arbetslösa i minst ett år.
  • Är en visstidsanställning i max två år som sedan ska övergå till tillsvidareanställning.
  • Arbetsgivaren betalar 8 000 kronor av lönen, resten står staten för.
  • Den anställda ska få en disponibel inkomst som motsvarar avtalsenlig lägstalön.
  • Den som har en etableringsanställning ska delvis få studera på arbetstid med lön.
  • Får bara användas av arbetsgivare med kollektivavtal.

Han ser många fördelar med etableringsanställningarna. Men han har också farhågor.
– Ja, det är klart att det finns en risk att arbetsgivare vänjer sig vid att bara betala 8 000 i lön. Men arbetsgivare ska inte kunna sätta i system att tjäna pengar på det här. Det kommer att finnas en partsgemensam nämnd som kan pröva om det verkar som att någon missbrukar systemet, säger Per Persson.

Nu ska en delegation från LO och Svenskt Näringsliv förhandla med regeringen. Men alla LO-förbund vill inte vara med. Transport har stått utanför redan från start, och nu har Byggnads och GS också valt att inte gå vidare. Det finns även andra förbund som är tveksamma kring principöverenskommelsen, skriver LO i ett pressmeddelande.

Förhoppningen hos fack och arbetsgivare är dock att etableringsjobben ska bli verklighet så snart som möjligt. Men det finns inte någon tidsplan spikad. Om parterna kommer överens med regeringen så ska överenskommelsen anpassas efter olika branscher.
– Sedan är det respektive LO-förbund som ska förhandla med sina motparter. Genom att vara med redan nu har vi möjlighet att påverka hur det blir. Men det blir juridiskt bindande först när vi har ett avtal med vår motpart, det vill säga Visita, säger Per Persson.

Nyheter HÄLSA

Hög diabetesrisk för städare och restaurangbiträden

Kvinnliga städare och restaurangbiträden ligger på topp tre för risken att drabbas av diabetes, visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Publicerad 20 september 2019 Kommentera
Hög diabetesrisk för städare och restaurangbiträden
Personer med diabetes måste mäta sitt blodsocker regelbundet. Foto: Hsyncoban/Istockphoto

Kvinnliga städare samt köks- och restaurangbiträden hör till de tre yrken som har högst risk att drabbas av typ 2-diabetes. De har omkring tre gånger högre risk än lärare och sjukgymnaster. Det visar Karolinska Institutets studie av 30 olika yrkesgruppers risk att få sjukdomen.

Stress och oregelbundna arbetstider kan bidra till detta. Men forskarna menar också att det handlar om vilka levnadsvanor man har. Övervikt, dålig kondition och rökning kan påverka.

Om sjukdomen

Typ 2-diabetes är en sjukdom som är allvarlig eftersom den kan leda till komplikationer, hjärtkärlsjukdom och för tidig död. Omkring 7 procent av befolkningen har diabetes.

 

Högst risk bland kvinnor har fabriksarbetare, till exempel handpaketerare.

Bland männen är risken högst för fabriksarbetare och fordonsförare. Manliga städare och restaurangbiträden kom inte med i undersökningen eftersom de inte hör till de 30 vanligaste yrkena för män.

Här skriver Karolinska Institutet om undersökningen.

Nyheter AVTAL 2020

HRF laddar för avtalsrörelse

Hotell- och restaurangfacket rustar för avtalsrörelse. En de viktigaste frågorna är att stoppa den negativa löne­glidningen, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 18 september 2019 Kommentera
HRF laddar för avtalsrörelse
– Det är oerhört viktigt att medlemmarna engagerar sig och pratar om avtalsrörelsen på jobbet, säger Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Den sista mars nästa år går HRF:s största kollektiv­avtal ut, det så kallade Gröna riks-avtalet med Visita. Arbetet för ett nytt avtal är redan i full gång. Förbundets avtals­sekreterare Per Persson är taggad.
– Det här kommer att bli jätte­spännande. Men vi har många steg kvar innan vi har ett nytt avtal.

Ett avgörande steg tas i oktober. Då ska LO-förbunden besluta om de ska samarbeta i avtalsrörelsen. Per Persson säger att HRF vill se en LO-samordning.
– Jag ser det som uteslutet att inte ha en samordning. Vi behöver det. Vi misslyckades ju att få ihop den 2012, och vi klarar det säkert en gång till. Men över tid gör vi inte det. Vi är beroende av varandra.

Åtta viktiga steg mot avtal

  • 23 oktober. LO:s representantskap ska besluta om förbunden ska ha en samordning i avtalsrörelsen. Här sitter representanter från HRF och de andra LO-förbunden.
  • 31 oktober–21 november. Lokala avtals­konferenser hålls i HRF:s åtta avdelningar. Här kan medlemmarna lämna ändrings­förslag och diskutera avtalet.
  • 22 november. Sista dagen att lämna ändringsförslag via HRF:s hemsida. Alla medlemmar har möjlighet att ge förslag på vad förbundet ska ställa för krav i avtalsrörelsen.
  • 22 januari. HRF:s avtalskrav fastställs vid den stora avtals­konferensen.
  • 3 februari. Hotell- och restaurang­facket och arbetsgivarorganisa­tionen Visita utväxlar avtalskrav med varandra.
  • 20 februari–31 mars. Förhandlingar mellan HRF och Visita.
  • 31 mars. Det så kallade Gröna riks-­avtalet ­mellan HRF och Visita går ut. Flera av HRF:s andra kollektivavtal löper också ut då och ska förhandlas under våren.
  • 1 april. Nytt kollektivavtal på plats?

Ett andra viktigt steg tas i november då HRF:s lokala avtalskonferenser hålls. Där träffas medlemmar från förbundets åtta avdelningar för att diskutera avtalskrav. Per Persson säger att det, förutom lönefrågan, finns gott om frågor att jobba med.
– Det är många viktiga kärnfrågor som anställningsformer, arbetstider, arbetsmiljö. Men vi kommer att behöva prioritera.

En viktig fråga, kanske den viktigaste, handlar om den negativa löneglidningen i branschen, säger Per Persson. I praktiken får HRF:s medlemmar inte ut hela den löne­ökning som förhandlats fram under de senaste avtalsrörelserna.
– Vi ser att det finns ett mönster där arbetsgivare ger mycket pottpengar till folk som inte har tillsvidareanställningar eller som de vet ska sluta inom kort. Det måste vi hitta ett sätt att komma åt. Det är en väldigt viktig fråga. Det är något jag tänker prata om hela vägen fram till nytt avtal.

Under förra avtalsrörelsen, år 2017, var HRF tvungna att varsla om strejk för att få igenom sina krav. En av knäckfrågorna var den låglönesatsning som LO-förbunden hade enats om i sin samordning.
Per Persson har inte alltför stort hopp om att Visita har ändrat inställning i frågan inför årets avtalsrörelse.
– Jag vill inte tala för dem, men om man tittar på hur de ställde sig 2017 så var Visita starkt emot en låglönesatsning. Jag tvivlar på att de har ändrat uppfattning om det.

– Mitt mål är att vi ska få avtal som är så bra som möjligt för alla medlemmar, att vi får en schyst löneökning och att vi får förbättringar på allmänna villkor. Det tror jag att vi klarar.
Men för att nå dit behöver alla HRF-medlemmar hjälpas åt, säger Per Persson.
– Det är oerhört viktigt att medlemmarna engagerar sig och pratar om avtalsrörelsen på jobbet.

Nyheter TÄVLING

Hallå där, Vendela Molin

Vendela Molin går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola. Under finalen i Årets kock var hon commis till finalisten Jonas Lagerström från Restaurant Etoile.

Publicerad 18 september 2019 Kommentera
Hallå där, Vendela Molin
Vendela Molin assisterade finalisten Jonas Lagerström. Foto: Samuel Unéus

Hur hetsigt var det i tävlingsköket?
– I början tyckte jag att vi hade all tid i världen, men mot slutet skulle det gå fort så då blev det stressigare.

 Vad var roligast?
– Uppläggningen är jätterolig för man ser det man jobbat med hela dagen komma till liv. Sedan är det så inspirerande att se andra kockar jobba, hur de kan skapa rätter av det de får. Det var också roligt att få jobba med Årets kockelev den andra dagen. Vi fick råvaror som blev över från första dagen och slängde ihop lite rätter som vi bjöd publiken på.

Om tävlingen

Finalen i tävlingen Årets kock avgjordes 12–13 september. Martin Moses, SK Mat & människor, Göteborg, tog hem segern. Elever från Stockholms Hotell- och Restaurangskola och Smedensskolan, Smedjebacken, assisterade kockarna.

Något som var knepigt?
Ibland var det lite svårt att veta vad man skulle göra, men Jonas var jättesnäll och jag hade av en slump jobbat med honom i kvalet också. Man vill inte göra något fel, det är ju finalisternas dröm att vara där.

Hur känns det så här efteråt?
– Det var once in a lifetime, jag kommer inte att få den chansen igen. Det är en jättebra erfarenhet att ha om man själv är intresserad av att tävla.

Fråga om jobbet.
81
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här