Nyheter ETABLERINGSJOBB

HRF avvaktande till etableringsjobb

Regeringen ber EU att godkänna etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Men HRF, som var med och förhandlade fram modellen, väntar med att ta ställning. Mycket har förändrats på arbetsmarknaden sedan förslaget togs fram, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.

Publicerad 21 oktober 2021
HRF avvaktande till etableringsjobb
Hotell- och restaurangfacket var med och förhandlade fram modellen för etableringsjobb för fyra år sedan. Nu avvaktar man med att ta ställning till om det är något man verkligen önskar se i branschen. Foto: Colourbox

För fyra år sedan förhandlade LO, Unionen och Svenskt Näringsliv om en modell för att göra det lättare för nyanlända, långtidsarbetslösa och lågutbildade att få jobb.

Resultatet blev etableringsjobb, som innebär att företag ska kunna visstidsanställa upp till två år och betala 8 000 kronor i lön. Staten betalar resten så att det motsvarar minst minimilön i kollektivavtalet. Förutsättningen är att det finns en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.

Eftersom statliga stöd måste godkännas av EU har nu regeringen begärt att få modellen prövad. Planen är att införa etableringsjobben under första halvåret 2022.

Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

En skillnad jämfört med andra subventionerade jobb är att staten ska betala direkt till den anställde. Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket, ser fördelar med att stöd inte betalas via arbetsgivaren.

– Vi har haft flera fall där Arbetsförmedlingen har betalat till arbetsgivaren, som sedan inte betalar den anställde hela lönen.

Däremot är han inte säker på hur HRF kommer att se på etableringsjobben om de införs. Än så länge finns det inte något avtal mellan HRF och Visita eller andra motparter. Det är också oklart hur det i nästa steg kommer att fungera med de avtal som behöver tecknas lokalt på arbetsplatserna.

Verkligheten ser helt annorlunda ut än för fyra år sedan

– Frågan är om vi vill ha det här avtalet nu när verkligheten ser helt annorlunda ut än för fyra år sedan. I dag har vi brist på arbetskraft, samtidigt som arbetslösheten är hög. Ska vi då hjälpa till att subventionera anställningar eller ska arbetsgivarna steppa upp och betala för sina anställda?

Parterna behöver ta ett ansvar för helheten, anser Per Persson.

– Kanske är etableringsjobben då inte det viktigaste att göra. Men vi får se, vi har inte tagit ställning än.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här