Lägstalön enligt kollektivavtalet och chans till fast anställning efter två år. Det är några av de villkor som kommer att gälla för etableringsjobben. – Vi tror på idén, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.
I går meddelade regeringen att de tillsammans med LO, Unionen och arbetsgivarna i Svenskt näringsliv kommit överens om etableringsjobben. Det innebär en ny satsning på subventionerade jobb för att få långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete. Den som får ett etableringsjobb kommer att tjäna enligt lägstalönen i kollektivavtalet.
Arbetsgivaren kommer att stå för drygt 8000 kronor av månadslönen, resten står staten för. Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tror att den nya satsningen kan vara ett bra sätt att minska både personalbristen och arbetslösheten i branschen.
–Vi har högkonjunktur och Sverige går som tåget. Ändå har vi över 6000 personer inskrivna i vår a-kassa, personer som alltså både kan och vill arbeta. Vi har en matchningsproblematik och det här kan vara ett sätt för arbetslösa i branschen att komma ut i arbetslivet.
Anställningen ska kombineras med utbildning och vuxenutbildningen byggs ut för de branscher som deltar. Efter två år med ett etableringsjobb ska chansen finnas till en tillsvidareanställning hos samma arbetsgivare. Endast företag med kollektivavtal kommer att få ta del av etableringsjobben.
–Att etableringsjobben vilar på kollektivavtalen och ska leda till tillsvidareanställningar är en förutsättning för att vi ska samarbeta, säger Malin Ackholt.
Etableringsjobb: Så fungerar det
- Etableringsjobben riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända.
- Lönen blir i nivå med lägstalönen i kollektivavtalet. Arbetsgivarens lönekostnad blir 8 400 kronor per månad och staten skjuter till högst 9870 kronor.
- Jobbet ska kombineras med utbildning. Efter två år ska det finnas möjlighet till en tillsvidareanställning hos samma arbetsgivare.
Men flera fackförbund har valt att ställa sig utanför. Bland dem finns Fastighetsanställdas förbund som menar att det finns en risk för överutnyttjande av anställningsstöd inom framförallt städbranschen. Och även om HRF ser positivt på etableringsjobben är Malin Ackholt kritisk till flera av de subventionerade anställningar som redan finns på arbetsmarknaden.
–Jag tror att det är nödvändigt att parterna tar ansvar för integrationen. Men när vi nu tar det här ansvaret så förutsätter det också att regeringen rensar upp i djungeln av de bidragsanställningar som finns i dag, och som inte leder till fasta anställningar.
Etableringsjobben ska vara på plats 2019 och målet är att runt 10 000 personer ska kunna få ett sådant jobb.