LO-förbunden är missnöjda med att Svenskt Näringsliv inte har velat förhandla om utbildningsjobb för nyanlända. Därför begär man nu direkta förhandlingar med 33 arbetsgivarorganisationer.
I våras presenterade LO sitt förslag om så kallade utbildningsjobb för personer som står långt från arbetsmarknaden, till exempel nyanlända utan utbildning. Svenskt Näringsliv har dock inte velat förhandla om frågan. Nu har LO tröttnat och vänder sig i stället direkt till arbetsgivarorganisationerna i olika branscher för att förhandla fram ett ramavtal.
– Vi har samordnat en förhandlingsframställan som vi i dag har skickat till 33 motparter. Vi tror att om vi samordnar och gör en ram för hur detta ska gå till, så blir det enklare att få till en förhandling med regeringen i frågan, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff på tisdagsmorgonen.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att det här är ett sätt för LO-förbunden att ta ansvar för arbetsmarknaden.
– Det har inte funnits något gehör från Svenskt Näringsliv. Men vi tror att vi kan hitta goda lösningar i våra branscher, som vi sedan kan gå till regeringen med. Ambitionen är att vi ska hitta ett ramavtal som man sedan får anpassa efter respektive bransch, säger hon.
Av LO:s 14 medlemsförbund är alla utom Transport med i samarbetet. Nu ska en förhandlingsdelegation utses och målet är att bli klara inom några månader.
– Tanken är att ramavtalen ska skrivas nu och komma i gång så snart som möjligt efter årsskiftet. Ju längre människor står utanför arbetsmarknaden, desto sämre är det, säger Malin Ackholt.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till tidningen Arbetet att LO:s initiativ är ”mycket bra”.
– Jag tror att det krävs att parterna kommer överens om modeller som fungerar lokalt ute på arbetsplatserna, för att fler nyanlända ska kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden.
Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet från LO, skriver man i ett pressmeddelande.