Nyheter krav

HRF och Visita kräver branschstöd

Läget i hotell- och restaurangbranschen är akut, och nu krävs snabba stöd för att arbetslösheten inte ska skena. Det skriver HRF och Visita i en gemensam debattartikel.

Publicerad 4 januari 2021
HRF och Visita kräver branschstöd
Läget i hotell- och restaurangbranschen är akut, menar HRF och Visita som nu kräver hjälp från regeringen. Foto: Peter Jönsson, Mostphotos

Coronapandemin har slagit hårt mot besöksnäringen. Många av restriktionerna som införts för att minska smittspridningen har träffat just hotell- och restaurangbranschen – men de stöd som ska kompensera har inte varit tillräckliga. Det skriver HRF och Visita i en gemensam debattartikel.
– Vi har haft tolv nationella beslut som har träffat näringen, varav de senaste har slagit väldigt hårt. Vi har stor respekt för att man måste stoppa smittspridningen. Men nu måste man också berätta hur de här företagen ska kompenseras för det näringsförbud de näst intill har belagts med, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

På kravlistan står kortare väntetider hos Tillväxtverket, förbättrat omställningsstöd, hyresstöd, ersättning för den stoppade alkoholserveringen efter 20.00 samt utökat korttidsarbete.
– Vi vet att det är mycket viktigt för både medlemmarna och för arbetsgivarna att kunna behålla folk i tjänst. Då kan man med kort varsel öka upp om verksamheten kommer i gång, och anställda behöver inte gå ut i arbetslöshet, säger Malin Ackholt.

Och det är bråttom, menar HRF och Visita.
– Läget är akut. Vi har sett en ökning av nya arbetssökande vecka för vecka de senaste månaderna. Det tyder på att vi snart kommer att ha en stor mängd människor som står utanför arbetsmarknaden, säger Malin Ackholt.

Hela debattartikeln kan läsas här.