Nyheter HEMKÖRNING

HRF-medlemmar kan börja med hemkörning

Hotell- och restaurangfacket har kommit överens med Visita om att anställda ska kunna jobba med hemkörning av mat. Avtalet gäller året ut, men HRF:s avtalssekreterare Per Persson utesluter inte att det kan bli en del i ordinarie avtal.

Publicerad 28 april 2020
HRF-medlemmar kan börja med hemkörning
Anställda på restauranger ska kunna köra mat för hemleverans. Det är betydelsen av ett tillfälligt avtal mellan HRF och Visita. Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Coronakrisen har ökat kreativiteten i hotell- och restaurangbranschen. Det senaste är att befintlig personal på restauranger ska kunna leverera mat till dörren.

– Det var ett önskemål från företag som ville slippa permittera eller säga upp personal. De såg en möjlighet att utöka verksamheten lite. För vår del har det handlat om att sätta upp staket runt det här så att det sköts rätt och att våra medlemmar inte behöver betala, säger Per Persson.

Avtalet reglerar bland annat vilka transportmedel som ska användas, vilken skyddsutrustning som behövs och vem som ska stå för kostnaderna.

Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

– Arbetsgivaren ska stå för alla kostnader. Det är full kostnadstäckning som gäller, oavsett om man ska använda firmabil, egen bil eller cykel.

När det gäller matleveranser är det i regel Transport som äger rätten att teckna avtal. Men då handlar det om budfirmor. Och flera av dem vägrar styvnackat att skriva under kollektivavtal. I det här fallet är det den anställda personalen som får nya arbetsuppgifter.

– Restaurangerna får inte hyra in någon annan. Då ser jag också en potential i detta. Det är bättre att våra medlemmar som jobbar på företag med avtal gör det här jobbet i stället för avtalslösa företag, säger Per Persson.

Avtalet gäller året ut. Därefter ska en utvärdering göras.
– Det kanske är något vi vill fortsätta med? Det får vi se, säger Per Persson.