Ska du gå från ”vanlig anställd” till en arbetsledande roll? HRF-ombudsman Viktoria Melin har några tips för att du ska hamna rätt.

Det är viktigt att den som blir arbetsledare får en tydlig arbets- och ansvarsbeskrivning för tjänsten.
Det säger Viktoria Melin som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket avdelning Stockholm-Gotland.
– På så sätt blir det tydligt både för dig och dina kollegor vad som ingår i din nya roll.
Hon påpekar också att det är vanligt att kallas för chef, men det kan vara en titel som du inte får betalt för. Då bör man reagera.
– Det ska vara ett lönetillägg för arbetsledning. Om det saknas bör man ta det med chefen. Om det inte går så får man kontakta den lokala klubben eller förbundets avdelning, säger hon.
“Vanligt att man hoppar in”
Det är också viktigt att hålla koll på vilka arbetsuppgifter som tillkommer. Om det handlar om ytterligare nivåer av arbetsledning uppstår andra utmaningar, påminner Viktoria Melin:

– Det är viktigt att skilja på arbetsuppgifter. Vem som har personal- och arbetsmiljöansvar måste vara tydligt. I vår bransch är det vanligt att man hoppar in och täcker upp för andra för att lösa vardagen, men det kan betyda att du därmed gör ett annat jobb. Är det plötsligt du som sätter schemat för dina kolleger? Då är du tjänsteman och då gäller Unionens avtal.