Nyheter

Hovrätten dömde kock för kladdkaka

Köksmästaren som serverade en kladdkaka med ägg till en allergisk gäst döms nu även av hovrätten. Gästen fick en allergichock och fördes till sjukhus med ambulans.

Publicerad 11 oktober 2016
Hovrätten dömde kock för kladdkaka
Kladdkakan innehöll ägg och gästen drabbades av en allvarig allergisk reaktion. Foto: Istockphoto

Det var på en studentbal i Eksjö som en av gästerna drabbades av en kraftig allergichock efter att ha ätit en kladdkaka som innehöll ägg. Det var meningen att han skulle ha fått en annan efterrätt, eftersom han hade meddelat i förväg att han var allergisk mot bland annat ägg. Trots det serverades han kakan. Den allergiska reaktionen blev mycket kraftig och hade kunnat bli livshotande om han inte hade fått vård snabbt.

Exakt hur det gick till när kladdkakan serverades är oklart. Två gånger hade en av servitriserna gått till köket för att fråga särskilt om den allergiske gästen verkligen kunde äta kakan. Minst en av gångerna var det köksmästaren som svarade att det skulle gå bra.

Så säger lagen

I brottsbalken står att »den som av oaktsamhet orsakar annan person sådan kroppsskada eller sjukdom som inte är ringa, döms för vållande till kroppsskada eller sjukdom«.
Straffet blir böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt blir det fängelse i högst fyra år.

Att en person döms för att ha orsakat en allergisk chock hos en gäst är unikt. Men att en anställd ställs till svars för något hen har gjort i tjänsten är inte helt ovanligt.

Göta hovrätt anser att köksmästaren har varit oaktsam och dömer honom, precis som tingsrätten, för vållande av kroppsskada. Straffet fastställs till 30 dagsböter. Han ska dessutom betala 2 000 kronor i skadestånd till gästen för sveda och värk. I domen skriver hovrätten att man har förståelse för att det var en stressig kväll för köksmästaren, men att det inte förändrar bedömningen.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här