Nyheter sextrakasserier

Hotellägare stäms för sextrakasserier

En hotellägare i Örnsköldsvik utsatte en receptionist för sexuella trakasserier och ofredanden så att hon kände sig tvingad att säga upp sig. Nu tar Hotell- och restaurangfacket fallet till Arbetsdomstolen.

Publicerad 7 februari 2018
Hotellägare stäms för sextrakasserier
Receptionisten kände att hon inte kunde jobba kvar på hotellet efter att ägaren utsatt henne för sexuella trakasserier. Obs! Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Colourbox

Trakasserierna började 2016 när hotellet i Örnsköldsvik fick en ny ägare. Den nya ägaren utsatte dagligen receptionisten och hennes två kollegor för grov kvinnoförnedrande jargong och sexskämt. Flera i personalen slutade på grund av trakasserierna.

Receptionisten är medlem i Hotell- och restaurangfacket och vände sig i höstas till ombudsmannen Anette Olsson i avdelning Mitt för att få hjälp.
– Hon hade jobbat ensam på hotellet en lördagskväll. Då hade ägaren kommit dit. Han var berusad och kladdade på henne, tog henne på rumpan och ville att hon skulle sitta i hans knä. Han hade också gjort rörelser framför skrevet och sagt att det fanns olika sätt att få löneförhöjning, berättar Anette Olsson.

Anette Olsson
Anette Olsson, HRF. Foto: Pernilla Wahlman

Receptionisten hade blivit rädd och ringt både till en kollega, en vän och till sin pappa som åkte till hotellet för att stötta sin dotter. Hon hade då bestämt sig för att inte jobba kvar. Ägaren kom tillbaka senare på kvällen. Då talade hon om för honom att hans agerande inte var okej. Han försökte då återigen ge henne en kram, men hon stötte bort honom. Dagen efter sade hon upp sig, eftersom hon kände ett så starkt obehag och var rädd för ägaren.
– Efter det vågade vår medlem inte vara kvar. Hon blev sjukskriven under uppsägningstiden för hon mådde så dåligt, säger Anette Olsson.

Sedan blev det förhandling med hotellägaren och Visita, först på lokal och sedan på central nivå. Eftersom det inte gick att komma överens har HRF nu vänt sig till LO-TCO Rättsskydd som har stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Det handlar dels om brott mot diskrimineringslagen, eftersom den förbjuder sexuella trakasserier, och dels om krav på skadestånd för framprovocerad uppsägning. Sammanlagt krävs arbetsgivaren på ungefär 340 000 kronor.
– Det arbetsgivaren har utsatt receptionisten för ska inte förekomma på någon arbetsplats. Metoorörelsen har ju visat att det ändå förekommer i alla branscher. På en liten arbetsplats kan man vara särskilt utsatt, eftersom det kanske inte finns någon annan att vända sig till, säger förbundsjuristen Josephine Trinder på LO-TCO Rättsskydd, som driver ärendet åt HRF.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här