Nyheter organisering

De testar nytt recept på klubb

När de restauranganställda på Ikea i Borlänge bildade klubb var stödet från Hotell- och restaurangfacket avgörande. Nu sprids metoden för att bilda klubbar över landet.

Publicerad 27 mars 2018
De testar nytt recept på klubb
Klubbordförande Jenny Bergsten Ljunglöf och vice ordförande Linda Westling. Foto: Henrik Hansson

Linda Westling och Jenny Bergsten Ljunglöf har arbetat i köket på Ikea Borlänge ända sedan varuhuset öppnade 2013. Ikea uppmuntrade dem att starta fackklubb. Stödet från den lokala fackavdelningen, HRF Mitt, fick dem att bli aktiva på allvar.

När Linda Westling var nyvald ordförande gick hon och Jenny Bergsten Ljunglöf en utbildning för nya klubbstyrelser, ledd av ombudsmannen Anette Olsson.
– Klubbstyrelseutbildningen gav en trygghet. Man kommer inte ihåg allt, men har en grund för att fråga vidare. Jag har varit med i facket hela mitt yrkesliv, men det var inte förrän efter utbildningen som jag förstod hur viktigt det är, säger Jenny Bergsten Ljunglöf.

Tre tips från Ikea-klubben

  1. Var inte rädd att be om hjälp.
  2. Det är inte så krångligt som man kan tro.
  3. Det är mycket roligare än man tror!

Klubbstyrelsen fick stöd även efter kursen.
– Vi har kunnat mejla eller ringa om stort som smått. Anette och avdelningen finns där i bakgrunden.
Metoden för att få fler nya och aktiva klubbar ska nu spridas inom HRF. Anette Olsson håller i projektet som startade i januari 2018.
– Vi ska jobba strategiskt. Vad har vi för arbetsplatser där det finns potential att få förtroendevalda och bilda klubbar?

Möjligheten att påverka är mycket större när det finns klubbar eller fackliga ombud på arbetsplatserna, säger Anette Olsson.
– De känner till hur det fungerar och vilka behov som finns just där. Avdelningens representanter har inte möjlighet att driva frågor ­löpande och känner inte till arbetsplatsen på samma sätt.

Så fort man får ett fackligt uppdrag får man förväntningar på sig. Anette Olsson

Klubbprojektet riktar sig till större arbetsplatser, hotell, restauranger, bingohallar och fjällanläggningar.
Arbetsplatser i avdelning Syd blir först ut att få besök. De som väljer att bilda klubb erbjuds ganska snart en utbildning för nyvalda klubbstyrelser, ungefär motsvarande den som HRF:arna på Ikea Borlänge gick.
– Så fort man får ett fackligt uppdrag får man förväntningar på sig. Då är det bra att veta hur man jobbar i en klubb, säger Anette Olsson.

Rätt till facksnack på arbetstid

  • För HRF avdelning Syd är målet att starta minst åtta nya klubbar. Tillhör du Syd och vill bilda klubb på jobbet? Hör av dig till avdelningen så kan HRF komma på besök. Ring 040-600 44 30 eller mejla avd.05@hrf.net.
  • Ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO ger medlemmar i facket rätt till fem timmars facklig information under betald arbetstid.

I år är utbildningen totalt fyra dagar, fördelade på två tillfällen. Ämnen som tas upp är bland annat arbetsrätt, förhandling och hur man möter medlemmar.
När klubbarna i avdelning Mitt blev fler ökade också antalet medlemmar, något som är ett viktigt syfte med projektet. På ett år bildades sju nya klubbar i området och medlemsantalet ökade med 31 procent, berättar Anette Olsson.

Även på Ikea Borlänge har det blivit fler medlemmar.
– Från början var vi bara tre HRF:are, nu är vi betydligt fler. En del har slutat hos oss, men då sprids kunskaperna om det fackliga arbetet vidare till andra arbetsplatser, säger Jenny Bergsten Ljunglöf.
Hon har fått ut mycket för egen del av att sitta i klubbstyrelsen.
– Det är roligare än man tror att få vara personen som folk kommer och frågar saker. Dessutom får man ju vara med och peta lite i verksamheten.

Nyheter ORGANISERING

Allt fler HRF-klubbar i Stockholm

Det bildas allt fler fackklubbar i Stockholm. Scandic Continental är en av de nya klubbarna. Stödet från HRF fick dem att organisera sig.

Publicerad 18 juni 2019 Kommentera
Allt fler HRF-klubbar i Stockholm
Scandic Continental har fått HRF-klubb. Foto: Elis Hoffman
Tseegii Byambadorj
Tseegii Byambadorj. Foto: Elis Hoffman

I år har Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland fått tolv nya klubbar. Det är mycket, med tanke på att avdelningen tidigare hade 33 klubbar och att det totalt finns 87 i landet.

Förtroendevalda HRF:arna Tseegii Byambadorj och Georgios Gkoratsas arbetar som organisatörer två dagar i veckan. Det var de som kontaktade medlemmarna på Scandic Continental.
– Vi ringde alla i förväg och berättade att vi ville ordna ett möte för att prata om att kanske bilda klubb. Det blev bra samtal, säger Tseegii Byambadorj.

Helen Meurk var då ensam facklig på arbetsplatsen.
– Vi var två platsombud i början, men sedan slutade min kollega. Det blev för mycket för en person att försöka få i gång facket, säger Helen Meurk.

Lokalen som arbetsgivaren bokat var för liten, så vi fick byta. Tseegii Byambadorj

Organisatörerna tyckte att det verkade finnas intresse för en klubb. Men helt säkra var de inte, säger Tseegii Byambadorj.
– Vi visste inte om det kanske bara skulle bli vi två och Helen på mötet. Men det kom 23 personer. Lokalen som arbetsgivaren bokat var för liten, så vi fick byta.

Så går det till

Avdelning Stockholm-Gotlands projekt i korthet.

  • Arbetsplatser med många medlemmar väljs ut.
  • Organisatörerna ringer alla för att undersöka intresset.
  • Kallelse till möte och nytt telefonsamtal.
  • Vid mötet berättar organisatörerna hur det fungerar att ha klubb.
  • Enskild utbildning för nyvalda klubbstyrelser och gemensam utbildningsdag för alla förtroendevalda.
  • Organisatörerna och avdelningen fortsätter att finnas till hands.

På det första mötet brukar de berätta om vilka fackliga uppdrag som finns.
– Många vet inte vad det innebär att ha förtroendevalda och klubb, att man till exempel kan förhandla lokalt med arbetsgivaren, säger Georgios Gkoratsas.
De förklarar varför det är viktigt att organisera sig.
– Medlemmarna känner arbetsplatsen bättre än vad vi och ombudsmännen gör. De vet vilka behoven är, säger Tseegii.

Adriana Ovalle Esquivel
Adriana Ovalle Esquivel. Foto: Elis Hoffman

Medlemmarna på Continental bestämde att de ville bilda klubb. Adriana Ovalle Esquivel valdes till ordförande. Hittills har hon haft två möten med hotellets vd.
– Vi kommer att träffas en gång i månaden. Han var väldigt intresserad, vi pratade om arbetsmiljö och om att kanske försöka få sfi-utbildning till hotellet.
Arbetsmiljö är klubbens viktigaste fråga.
– Det gäller speciellt house-keeping och frukosten. Ergonomin måste vara bra och personalen ska inte känna sig stressad på grund av bemanningen, säger Adriana Ovalle Esquivel.

Diana Rodriguez Navarro är försäkringsinformatör. Hon har varit på sin första medlemsutbildning.
– Det är verkligen viktigt att ha information när man ska lösa problem. Jag  ska gå fler kurser. Då kan jag prata mer med våra medlemmar och sprida informationen.

Helen Meurk
Helen Meurk. Foto: Elis Hoffman

Helen Meurk har varit HRF-medlem i 27 år, det här är första gången hon jobbar på ett ställe med fackklubb. Men de anställda skulle nog ha bildat klubb ändå till sist, tror hon.
– Men det gick snabbare och lättare så här. Det känns som att vi kommer att bli en stark klubb.

På bilden från vänster: Adriana Ovalle Esquivel, Diana Rodriguez Navarro, Helen Meurk, de två organisatörerna Tseegii Byambadorj och Georgios Gkoratsas, Kerry Nwokolo.

Nyheter ORGANISERING

”Inget har fungerat lika bra som det här”

Avdelning Stockholm-Gotland har aldrig förut haft en sådan medvind i organiseringen, berättar HRF-ombuds­man Annika de Klonia.

Publicerad 18 juni 2019 Kommentera
”Inget har fungerat lika bra som det här”
HRF har testat olika sätt att få i gång facklig organisering. Foto: Anna-Karin Nilsson
Annika de Klonia
Annika de Klonia. Foto: Anna Simonsson

Målet för 2019 var att bilda klubbar eller utse platsombud och skyddsombud på åtta arbetsplatser. Redan i maj hade det bildats tolv nya klubbar och utsetts flera platsombud, skyddsombud och försäkringsinformatörer.

Arbetet har gjorts av fyra organisatörer, som först ringt alla medlemmar på arbetsplatsen för att höra om det finns intresse av att organisera sig.
– Har tillräckligt många verkat intresserade har jag tagit kontakt med hotellchefen för att få lokal för möte, säger ­Annika de Klonia.

Så går det till

Avdelning Stockholm-Gotlands projekt i korthet.

  • Arbetsplatser med många medlemmar väljs ut.
  • Organisatörerna ringer alla för att undersöka intresset.
  • Kallelse till möte och nytt telefonsamtal.
  • Vid mötet berättar organisatörerna hur det fungerar att ha klubb.
  • Enskild utbildning för nyvalda klubbstyrelser och gemensam utbildningsdag för alla förtroendevalda.
  • Organisatörerna och avdelningen fortsätter att finnas till hands.

Hittills har varje sådant möte gett resultat i form av klubb eller förtroendevalda. Klubbstyrelserna får en introduktionsdag så att de vet vad som krävs. Sedan hålls styrelseutbildning, där de lägger upp en plan.
– Det dyker alltid upp »bubblare«, sådant som är på gång hos dem och som de vill jobba med.

Avdelningen har genom åren testat olika sätt att organisera.
– Vi har besökt arbetsplatser utan att ha bokat möten, vi har gått gata upp och gata ner för att värva. Men inget har fungerat lika bra som det här när vi ringer runt till alla medlemmar.

Varför har det varit så svårt ?
– En stor del av förklaringen är den höga personalomsättningen, men också att HRF synts för lite. Det finns arbetsplatser där medlemmar arbetat i många år utan att någon från HRF kontaktat dem.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här