När de restauranganställda på Ikea i Borlänge bildade klubb var stödet från Hotell- och restaurangfacket avgörande. Nu sprids metoden för att bilda klubbar över landet.
Linda Westling och Jenny Bergsten Ljunglöf har arbetat i köket på Ikea Borlänge ända sedan varuhuset öppnade 2013. Ikea uppmuntrade dem att starta fackklubb. Stödet från den lokala fackavdelningen, HRF Mitt, fick dem att bli aktiva på allvar.
När Linda Westling var nyvald ordförande gick hon och Jenny Bergsten Ljunglöf en utbildning för nya klubbstyrelser, ledd av ombudsmannen Anette Olsson.
– Klubbstyrelseutbildningen gav en trygghet. Man kommer inte ihåg allt, men har en grund för att fråga vidare. Jag har varit med i facket hela mitt yrkesliv, men det var inte förrän efter utbildningen som jag förstod hur viktigt det är, säger Jenny Bergsten Ljunglöf.
Tre tips från Ikea-klubben
- Var inte rädd att be om hjälp.
- Det är inte så krångligt som man kan tro.
- Det är mycket roligare än man tror!
Klubbstyrelsen fick stöd även efter kursen.
– Vi har kunnat mejla eller ringa om stort som smått. Anette och avdelningen finns där i bakgrunden.
Metoden för att få fler nya och aktiva klubbar ska nu spridas inom HRF. Anette Olsson håller i projektet som startade i januari 2018.
– Vi ska jobba strategiskt. Vad har vi för arbetsplatser där det finns potential att få förtroendevalda och bilda klubbar?
Möjligheten att påverka är mycket större när det finns klubbar eller fackliga ombud på arbetsplatserna, säger Anette Olsson.
– De känner till hur det fungerar och vilka behov som finns just där. Avdelningens representanter har inte möjlighet att driva frågor löpande och känner inte till arbetsplatsen på samma sätt.
Så fort man får ett fackligt uppdrag får man förväntningar på sig. Anette Olsson
Klubbprojektet riktar sig till större arbetsplatser, hotell, restauranger, bingohallar och fjällanläggningar.
Arbetsplatser i avdelning Syd blir först ut att få besök. De som väljer att bilda klubb erbjuds ganska snart en utbildning för nyvalda klubbstyrelser, ungefär motsvarande den som HRF:arna på Ikea Borlänge gick.
– Så fort man får ett fackligt uppdrag får man förväntningar på sig. Då är det bra att veta hur man jobbar i en klubb, säger Anette Olsson.
Rätt till facksnack på arbetstid
- För HRF avdelning Syd är målet att starta minst åtta nya klubbar. Tillhör du Syd och vill bilda klubb på jobbet? Hör av dig till avdelningen så kan HRF komma på besök. Ring 040-600 44 30 eller mejla avd.05@hrf.net.
- Ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO ger medlemmar i facket rätt till fem timmars facklig information under betald arbetstid.
I år är utbildningen totalt fyra dagar, fördelade på två tillfällen. Ämnen som tas upp är bland annat arbetsrätt, förhandling och hur man möter medlemmar.
När klubbarna i avdelning Mitt blev fler ökade också antalet medlemmar, något som är ett viktigt syfte med projektet. På ett år bildades sju nya klubbar i området och medlemsantalet ökade med 31 procent, berättar Anette Olsson.
Även på Ikea Borlänge har det blivit fler medlemmar.
– Från början var vi bara tre HRF:are, nu är vi betydligt fler. En del har slutat hos oss, men då sprids kunskaperna om det fackliga arbetet vidare till andra arbetsplatser, säger Jenny Bergsten Ljunglöf.
Hon har fått ut mycket för egen del av att sitta i klubbstyrelsen.
– Det är roligare än man tror att få vara personen som folk kommer och frågar saker. Dessutom får man ju vara med och peta lite i verksamheten.