Ingen annan bransch har så stor andel som jobbar på obekväma arbetstider som hotell- och restaurang. Mindre än en fjärdedel jobbar endast dagtid på vardagar, visar siffror från SCB.
Unga, tillfälligt anställda och deltidare – det är de grupper som arbetar störst andel kvällar, helger och skift, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Drygt 48 procent av dem som är tillfälligt anställda jobbar helt eller delvis dessa tider, medan 31 procent av de fast anställda gör det.
Hotell- och restaurangbranschen toppar ob-tabellen. Hela 75 procent av de sysselsatta jobbar helt eller delvis på kvällar, helger och nätter. Endast en fjärdedel jobbar uteslutande dagtid vardagar.
Vad räknas som obekväm arbetstid?
Det kan jämföras med till exempel handeln, där 45 procent jobbar helt eller delvis på obekväm arbetstid, eller byggverksamhet där 16,4 procent av de sysselsatta jobbar andra tider än mellan 6 och 18 på vardagar.
Det allra vanligaste inom hotell och restaurang är helgarbete, följt av kvälls- och skiftarbete. Knappt 24 procent uppger att de jobbar natt.