Nyheter OBEKVÄM ARBETSTID

Hotell- och restauranganställda mesta helgjobbarna

Ingen annan bransch har så stor andel som jobbar på obekväma arbetstider som hotell- och restaurang. Mindre än en fjärdedel jobbar endast dagtid på vardagar, visar siffror från SCB.

Publicerad 2 oktober 2019
Hotell- och restauranganställda mesta helgjobbarna
Tre av fyra hotell- och restauranganställda jobbar helt eller delvis på obekväm arbetstid. Foto: Colourbox

Unga, tillfälligt anställda och deltidare – det är de grupper som arbetar störst andel kvällar, helger och skift, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Drygt 48 procent av dem som är tillfälligt anställda jobbar helt eller delvis dessa tider, medan 31 procent av de fast anställda gör det.

Hotell- och restaurangbranschen toppar ob-tabellen. Hela 75 procent av de sysselsatta jobbar helt eller delvis på kvällar, helger och nätter. Endast en fjärdedel jobbar uteslutande dagtid vardagar.

Vad räknas som obekväm arbetstid?

Obekväm arbetstid definieras här som arbete på annan tid än måndag-fredag klockan 06.00-18.00 (alltså kväll, natt, helg och/eller skift). För att ingå i gruppen som har obekväm arbetstid räcker det att en del av arbetstiden ligger utanför vardagar 06.00-18.00.

Det kan jämföras med till exempel handeln, där 45 procent jobbar helt eller delvis på obekväm arbetstid, eller byggverksamhet där 16,4 procent av de sysselsatta jobbar andra tider än mellan 6 och 18 på vardagar.

Det allra vanligaste inom hotell och restaurang är helgarbete, följt av kvälls- och skiftarbete. Knappt 24 procent uppger att de jobbar natt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan