Nyheter UTBILDNING

Hon vill få fler att stanna i branschen

Låt unga lära känna hotell- och restaurangvärlden – både det som är bra och dåligt. Det är yrkesläraren Eva Lönns recept för att få fler att stanna kvar i branschen efter studenten.

Publicerad 26 februari 2025
Hon vill få fler att stanna i branschen
Var tredje elev från Restaurang- och livsmedelsprogrammet har en etablerad anställning i ett branschyrke fem år efter examen, enligt Skolverket. Foto: Istockphoto

Många lämnar hotell- och restaurangvärlden efter studenten. Bara 17 procent från Hotell- och turismprogrammet och 32 procent från Restaurang- och livsmedelsprogrammet är etablerade inom branschen fem år senare, enligt Skolverket.

Eva Lönn, yrkeslärare på gymnasieskolan Vipan i Lund och undervisningsråd på Skolverket vill få fler att stanna i branschen. Om fler unga får en realistisk bild av jobbet kommer de att göra det, tror hon.

Eva Lönn
Eva Lönn.

– Branschen är bra på släppa in nya och lära upp dem. Det är en bransch man ganska snabbt kan göra karriär inom. Men det är också en bransch med mycket obekväma arbetstider, som inte är välbetald.  

Arbetstiderna och tempot passar inte alla, säger Eva Lönn.

– Det krävs hård arbetsmoral och har man inte det kommer man inte in i branschen. Man ska komma i tid och klara stress och besvärliga gäster med ett leende på läpparna.

Försvann till andra branscher

Det handlar också om anställningsformer. Före pandemin var det väldigt svårt för unga att få en tillsvidareanställning, säger Eva Lönn.

– Det kanske var okej för någon som tagit studenten att jobba med timanställning ett halvår.
Men efter några år när en ung människa vill flytta hemifrån krävs det faktiskt en tillsvidareanställning för att få hyra lägenhet eller låna på banken. Här tror jag många försvann till andra branscher.

Men hon ser en ljusning efter pandemin.
– Nu erbjuder man tillsvidaretjänster och vill fånga eleverna redan innan de tagit studenten.

Prao kan leda till att fler stannar

När gymnasievalet ska göras är man bara 15-16 år. Det är tidigt, säger Eva Lönn.

– Man vet att det är viktigt att gå gymnasiet. Kanske väljer man något som låter kul, utan att riktigt veta vad det innebär.

Därför vore det bra om eleverna fick en tidig inblick, anser hon.

– Jag tror mycket på att få branschen att välkomna åttorna som ska göra prao. Då skulle vi hitta rätt personer.

– De som känner att ”herregud vad det här var slitigt” väljer något annat sedan. Men det kan också bli tvärtom, att någon som inte alls tänkt sig branschen får smak på det positiva, som känslan i att ge service och möjlighet till jobb i hela världen.

Studie-och yrkesvägledarna spelar en viktig roll, menar hon.

– Men även om skolorna försöker visa en sanningsenlig bild är den svår att ta till sig om man inte provat på själv.

Många har tillfälliga anställningar

Många väljer yrkesprogrammen för att de tänker att de ska leda till jobb, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Samtidigt visar rapporten att drygt var tionde av dem som går program med inriktning på branschen står långt från arbetsmarknaden efter fem år.

Men det tycker inte Eva Lönn är så konstigt. Förutom att runt var femte studerar fem år efter gymnasiet är det många som har jobb som inte räknas.
– Många i branschen har tillfälliga anställningar och arbetar på timmar. Då räknas man i statistiken inte som etablerad.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här