Nyheter tävling

Hon tog sig in i Yrkeslandslaget

Intresset för matlagning började med Sveriges mästerkock. Nu har Ellen Rosdahl landat drömjobbet och kvalat in till Yrkeslandslaget.

Publicerad 23 oktober 2023
Hon tog sig in i Yrkeslandslaget
Ellen Rosdahl vann uttagningen i matlagning till Yrkes-VM. Här flankerad av sina chefer på restaurang Etoile – Jonas Lagerström och Rakel Wennemo.

Nyligen avgjordes Årets Kock i Annexet i Stockholm. Under dagen tillkännagavs också branschens vinnare i kvaltävlingarna till Yrkeslandslaget.

Ellen Rosdahl hade cheferna Jonas Lagerström och Rakel Wennemo på plats när hon utsågs till Sveriges representant inom matlagning till Yrkes-VM i Lyon nästa år.
– Det är tack vare dem jag kan tävla.

Ellen Rosdahl har bara hunnit jobba några veckor på restaurang Etoile i Stockholm.
Den här tävlingsdagen råkar vara hennes andra dag i varmköket. Firandet blir därefter.

– Jag ska sätta mig i bilen och åka till jobbet och köra maxad service.

Hon har vetat sedan barnsben att det är matlagning hon vill hålla på med.

– Det började ungefär när Sveriges mästerkock började. Pappa och jag tittade gemensamt och han lagar jättemycket mat. Så jag har honom att tacka för mycket, sedan har jag fortsatt att bygga på det intresset själv också.

Förutom Ellen Rosdahl utsågs Nelly Alm, reception, och Jonathan Söderlund, matsalshantverk, att representera Sverige i Worldskills nästa år.

Våra tävlande måste verkligen visa upp alla sina skills.

Marina Nilsson

Marina Nilsson är en av HRF:s representanter i UHR, besöksnäringens yrkesnämnd, som utser de deltagare som representerar Sverige i hotell, servering och kök i yrkeslandslaget.
Hon säger att deltagarna håller en hög nivå, och menar att deras insats tål att jämföras med förebilderna på stora scenen.

– Våra tävlande måste verkligen visa upp alla sina skills. De har tävlat och intervjuats under dagen. De representerar det vår bransch behöver.

Yrkes-VM hålls i Lyon den 10–15 september nästa år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här