Hej Gäst Henrik Nyblom

Henrik Nyblom skickar aldrig tillbaka maten

Publicerad 22 mars 2024
Henrik Nyblom skickar aldrig tillbaka maten
– Inte ens om det är hår i maten skickar jag tillbaka den, säger Henrik Nyblom. Foto: Sebastian Buska

Ståupparen Henrik Nyblom är kanske yvig på scen, men som restauranggäst är han smidig – han har själv jobbat på restaurang ”hur mycket som helst”.

Skickar du tillbaka mat som inte smakar som du hade tänkt?
– Aldrig i livet! Jag vet att servitören skickas ut i köket, och det kan vara som att möta en tjackkskadad kille med halstatueringar.
Kocken skriker att ”du kan be dem dra åt helvete”. Nä. Inte ens om det är hår i maten skickar jag tillbaka den. Då petar jag det bara åt sidan.

Så du skulle aldrig klaga?
– Jag är vegetarian så jag är väldigt mycket så ”vad har ni för vegetariskt?”, så tar jag det. Det jag ibland kan känna med vegetarisk mat är att jag för mig själv himlar med ögonen.
Man kan få så här: en sotad morot. Ingen tycker egentligen att det där är gott, det är köttätare som tror att en sotad morot med skummad sås är wow. Då kan jag känna så. Men jag kommer inte säga nåt.

”När man stämplar ut är det klart“

Du har själv jobbat på restaurang?
– Hur mycket som helst, både i Sverige och England. Jag började när jag var 14 på Malibu i Sommarland. Sedan jobbade jag på stadshotellet i Skara, på en pub i Camden och som kock ett tag. Och så förstås på Norra Brunn, det var så jag började med standup. Jag trivs väldigt bra i restaurangmiljö.

Vad är det bästa med det?
– När man stämplar ut är det klart. Man tar sällan med jobbet hem.
Och så att det är en go samling människor. De gäster man kan bli trött på är 90 procent snubbar, såna här vett och etikettsnubbar som har nån valuta i världsvana.

Skulle du kunna säga att du är allergisk om det är nåt du inte gillar?
– Vet du hur jag tänker kring mat? Det jag åt till lunch i dag är godare än vad en 1700-talskung åt på sin födelsedag. Att utvinna salt – vet du hur jobbigt det är?
Jag har trädgård, jag vet hur lång tid det tar att odla en paprika. Vi är så bortskämda. Jag är tacksam i det där.

Reser med Ikea-kasse

Vad är det första du gör när du checkar in på hotell?
– Vad gjorde jag i dag när jag kom hit till hotellet? Slängde mig på sängen tror jag.
Förra året gjorde jag 200 gig. Jag och Magnus Betnér är nog de som bor mest på hotell i Sverige. Men jag är så dålig på det där, jag reser med en Ikeakasse.
Så ofta jag glömmer laddare och tandborste. Om det fanns laddare på hotell – det hade man ju älskat. Det är fem plus. Det är egentligen det enda man saknar.

Brukar du glömma kvar saker också?
– Hela tiden. Hotellen är väldigt bra på att skicka det som har ett värde, som dator, extern hårddisk, kamera.

Hur kommer det sig att du alltid glömmer saker?
– Vad jag egentligen tror att det är, är att jag prokrastinerar.
En minut innan jag ska checka ut rafsar jag ihop allt. Nu åker jag dessutom runt med 50 afrikanska masker i bilen som jag köpte på en auktion i Gävle.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här