Nyheter

Hårdträning gav silver i Yrkes-EM

Evelyn Piros tog silver i klassen för hotellreceptionister i Yrkes-EM. Det blev även två Medallions for excellence till Sverige. Yrkestävlingar är ett bra sätt att visa upp branschen på, säger Marina Nilsson på HRF.

Publicerad 5 december 2016
Hårdträning gav silver i Yrkes-EM
Evelyn Piros tog silver. Foto: Viktor Fremling

Sex svenska tävlande tog medalj under Yrkes-EM i Göteborg i helgen. Hotellreceptionisten Evelyn Piros vann silver.
– Det känns fantastiskt! Det är en sak att ge service på sitt jobb och en helt annan att göra det när 67 000 människor passerar och med mikrofon på. Språkkunskaperna måste sitta som sten. Det var också speciellt när man satt inlåst och väntade på sin tur och inte ens fick ha telefon, då var man bara utelämnad till sin egen mentala styrka, säger hon.

För ett par månader sedan fick deltagarna veta att Scandic Hotel Potzdamer Platz i Berlin var den fiktiva platsen för tävlingen.
– Man fick lära sig hela Berlin och Scandics policy. Jag har kämpat sen i maj och har haft läraren Eva Lönn från Vipan i Lund som coach. Vi har tränat stadskartor, uttal på gatunamn, rollspel och check-listor.

Evelyn Piros har till och med varit i Berlin och bott på hotellet, med hjälp av ett stipendium från Visita.

I tävlingen ingick moment både back-office och front-office.
– Det mest speciella var ”unexpected situations”, som när en väska stals och när jag ställdes inför en väldigt full kvinna som tjatade om bourbon. Där gällde det att hålla tungan rätt i mun.

Mer om tävlingen

Under Yrkes-EM/Euroskills  tävlar unga personer under 25 år från hela Europa i yrkesskicklighet. Totalt var det 500 deltagare från 28 länder som tävlade i 35 klasser. Euroskills 2016 arrangerades av bland annat WorldSkills Sweden, ett trepartssamarbete mellan LO, svenskt Näringsliv och staten vis Utbildningsdepartementet.

Här är de svenska medaljörerna:

Guld: Johannes Johnsson, industrielektriker. Lovisa Petri, hudterapeut.
Silver: Evelyn Piros, hotellreceptionist. Andreas Sjöberg, lastbilstekniker.
Brons: Patrik Eriksson, rörmokare. Daniel Carlberg, murare.

Medallion for Excellence gick till två svenska tävlande, servitrisen Hannah Forsberg och Gustav Leonhardt. Medaljerna delas ut till dem som kommer över en viss poängnivå, för ett väl utfört hantverk.

Marina Nilsson, ombudsman på Hotell- och restarangfacket, var på plats och följde Yrkes-EM. Tävlandet är viktigt för att lyfta fram branschens yrken och kompetenser, säger hon.
– Det finns också en stark koppling till våra utbildningar. Även om det inte är en skoltävling har många av deltagarna nyss gått en av skolorna. Dessutom bjuds elever och lärare in som besökare, så det är ett sätt att ge förebilder och visa att det är en seriös bransch att jobba i.

Evelyn Piros har nu två dagar på sig att vila innan hon börjar sin nya anställning som trainer i Hotel Technology för Nordic Choice. Tidigare arbetade hon på Quality Airport Hotel Dan i Köpenhamn.

 

 

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här