Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hårdare psykisk arbetsmiljö i branschen

Den fysiska arbetsmiljön i branschen blir långsamt bättre. Sämre är det med den psykiska. Stress, ofrihet, trakasserier och mobbning får många branschanställda att må dåligt, och många vågar inte säga ifrån.

Publicerad 14 augusti 2012

Tungt, monotont och med påfrestande arbetsställningar. Så ser vardagen ut för många av hotell- och restaurangbranschens anställda. Det visar Arbetsmiljöverkets undersökning av hur svenska anställda hade det på jobbet förra året.

Klart är att smärta fortfarande är en del av många branschanställdas vardag. Varannan tillfrågad har regelbundet ont i axlar, armar, nacke eller rygg. Lika stor andel har ont i höfter, ben, knän eller fötter. Lika vanligt är det att branschanställda känner sig uttröttade i kroppen efter jobbet. Det gäller framför allt restaurangpersonal och hotellstädare.

Trots de höga siffrorna är detta faktiskt en liten förbättring av den fysiska arbetsmiljön jämfört med tidigare år. I stället verkar andra problem har blossat upp. Förra året tyckte så många som 45 procent av de tillfrågade hotell- och restaurangarna att arbetet var psykiskt påfrestade. Det är en ökning jämfört med förra gången undersökningen gjordes. Hälften kände regelbundet olust inför att gå till jobbet, och lika många kände sig trötta och håglösa minst en dag i veckan på grund av arbetet.

En faktor verkar vara den psykiska arbetsmiljön. Ungefär var tredje branschanställd säger att de inte får stöd och uppmuntran från chefer, och 16 procent tycker inte att de inte heller kan få det av arbetskompisarna. Mer än var tionde säger att de har utsatts för mobbning av kollegor eller chefer det senaste året och hela 16 procent att de sextrakasserats på jobbet. Fyra av tio säger sig ha hamnat i konflikt på jobbet det senaste året med andra än chefer eller kollegor, och 13 procent har utsatts för våld eller hot om våld.  

Att prata om problemen är heller inte lätt. Var fjärde branschanställd tycker att det är alltid eller för det mesta är svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållandena. Samtidigt är tillgång till företagshälsovård en sällsynt lyx för många av hotell- och restaurangarna. Ungefär var fjärde säger att de har tillgång till vård genom jobbet. Det kan jämföras med 64 procent bland landets samtliga anställda.

 Fakta: Stressigt och ofritt i hotell- och restaurangbranschen

  • 60 procent kan nästan aldrig påverka när arbetet ska utföras.
  • 36 procent kan nästan aldrig påverka hur jobbet ska göras.
  • 27 procent tycker att inflytandet är för litet.   
  • 60 procent har gått till jobbet trots att de varit sjuka.
  • 49 procent måste regelbundet hoppa över lunchen eller jobba över för att hinna med arbetet.

Källa: Arbetsmiljöverket rapport Arbetsmiljön 2011.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Snabbkurs ELD I BAKEN!

Så lindrar du kockbrännan

Sommar, sol och stress i ångande heta kök. Det är högsäsong för kockbrännan, besväret som ger eld i baken. Här är några tips för att hantera problemet.

Publicerad 10 juni 2021 Kommentera
Så lindrar du kockbrännan
Skinkskav – inte kul. Foto: Istockphoto

1  Då uppstår problemet. Höga temperaturer, fukt, illasittande plagg och upp­repade rörelser under lång tid. Där har du receptet på kockbränna, skavet som kan uppstå mellan skinkorna, men också i ljumsk- och lårområdet.

2 Drabbar fler än bara kockar. Det är inte bara köksanställda som råkar ut för ­detta. Åkomman kallas infanterield i det militära men är även känt som rövbränna, jägarbrand och gångsirka. Eller lårskav och chub rub när det sitter längre ned.

3 Smörj i förväg. Vet du med dig att du lätt får problem? Förebygg genom att smörja med idomin, vaselin eller någon annan fet kräm redan innan du börjar få skav. Det finns även produkter speciellt för detta, olika stift och roll on som inte ska lämna fettfläckar på tyget.

4 Rätt under gör under. Undvik bomullsunderkläder – bomull håller kvar fukten i tyget och fukt hjälper till att luckra upp huden. Försök hitta något i funktionstyg. Det är också viktigt att plagget sitter bra och inte korvar sig, och att sömmarna på insidan är platta. I sportaffärer finns under­kläder för långdistanslöpare, kolla hur de är sydda.

5 Smörj i efterhand. Säg att kockbrännan är ett faktum. Då gäller upplägget som är bekant för många småbarnsföräldrar: Håll rent, håll torrt, lufta och smörj. På apoteket finns salvor som är mjukgörande och skyddande.

6 Tajma in talket. Kroppstalk lindrar sveda och minskar friktionen. Men talk nöts bort efter en tid, speciellt ihop med fukt och värme. Det bästa är att talka på ren, torr hud när manvet att man ska ta det lugnt ett tag.

 

7 Potatismjölet då? Knepet att gnida in utsatta delar med potatismjöl har säkert de flesta hört talas om. Potatismjöl finns till hands i många kök och är inte farligt att använda. Men precis som talk nöts mjölet bort snabbt, så spara behandlingen till nödlägen.

8 Kolla upp det. Går ­kockbrännan inte över? Förvärras symtomen? Ta kontakt med vården, även om det känns lite pinsamt.

Källa: 1177.se, utsidan.se, fjallvandring.com

Nyheter STIPENDIUM

Stipendiat med sikte på ledarskap

Varje år delar Hotell- och restaurangfacket ut ett stipendium till elever som går sista året på en hotell- och restauranglinje. I år fick tre elever 5 000 kronor var – en av dem är Emma Eriksson i Kalmar!

Publicerad 9 juni 2021 Kommentera
Stipendiat med sikte på ledarskap
Foto: Privat

Emma Eriksson har precis gått ut hotell- och turismprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar.
Under studietiden har hon arbetat extra på Stufvenäs Gästgifveri, i städ, frukost och reception.

– Jag vill fördjupa mig och vidareutbilda mig. Stipendiet ska bli ett bidrag till det. Jag har inte bestämt vilken utbildning, men jag tänker mig någon tvåårig hotel management-utbildning som kan göra att jag har chans att få en ledande roll, kanske ansvarig för ekonomi eller reception på något hotell.

Varför lockar ledarskap inom hotell?
– Under de här åren har jag känt att jag gillar det här med service, det är så kul att se och höra att gäster är nöjda. Jag har alltid tyckt om att ta ansvar och så har jag sett hur avdelningscheferna jobbar. Det har sakta men säkert blivit en dröm att få ta mer ansvar och leda grupper.

Hur har det varit att gå utbildningen under pandemin?
– Det har så klart varit tråkigt med distansundervisning och vi missade praktiken i tvåan. Men samtidigt har de löst det bra. Vi har fått komma in för vissa moment, dryckeskunskap och ansvarsfull alkoholhantering till exempel. Det skulle ju vara svårt att känna av karaktären på vin på distans. Vi hade tur som var de flesta praktiska ämnena i ettan och tvåan, innan pandemin drabbade ordentligt.

Nyheter las

HRF: ”Risk för a- och b-lag på arbetsmarknaden”

Lättare att säga upp för arbetsgivare och bättre möjligheter till omställning för anställda. Det är huvuddragen i de föreslagna förändringarna i arbetsrätten som presenterades i går. HRF ser en del bra saker men också problem.

Publicerad 8 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Risk för a- och b-lag på arbetsmarknaden”
Malin Ackholt hoppas att de kommande förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv kan lösa en del problem med de föreslagna förändringarna i arbetsrätten. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

I går presenterade regeringen och samarbetspartierna slutligen förslaget till förändringar i arbetsrätten.
– Jag är stolt över att presentera den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under presskonferensen.

Flera av förslagen syftar till att göra det lättare för arbetsgivare att säga upp. Bland annat föreslås att tre personer ska kunna undantas turordningslistan vid uppsägning. I dag finns möjlighet att undanta två personer på företag med högst tio anställda.

Ett annat förslag är att saklig grund för uppsägning ändras till sakliga skäl. Sakliga skäl kan vara till exempel ordervägran, samarbetssvårigheter, olovlig frånvaro eller bristande prestation. När en anställd brutit mot anställningsavtalet på ett allvarligt sätt ska det heller varken göras någon vägning mot den anställdes personliga intresse av att behålla anställningen eller någon prognos över hur den anställde kan tänkas bete sig i framtiden, föreslår utredningarna.

Jag är stolt över att presentera den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister

Dessutom föreslås att en anställning ska upphöra vid uppsägningstidens slut, även om ett fackförbund har ogiltigförklarat den. Det innebär att arbetsgivaren inte behöver betala lön under tiden som en tvist om uppsägningen pågår. Samtidigt föreslås högre skadestånd för felaktiga uppsägningar och avsked.
– Det ska bli billigare och lättare att göra rätt, och dyrare och svårare att göra fel, sade Martin Ådahl, Centerpartiets talesperson när förslagen presenterades.

Resultat av Januariavtalet

Bakgrunden till förslagen är det så kallade Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, där ett av kraven var ett mer flexibelt anställningsskydd.

Arbetsmarknadens parter försökte, på regeringens uppdrag, tillsammans utforma förändringarna, men lyckades inte enas.

Till slut tecknades en överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK, som även LO-förbunden Kommunal och IF Metall anslöt sig till. I denna ställs krav på förändringar av såväl lagen om anställningsskydd, las, som krav på politiska förändringar och satsningar från statens sida. Ytterligare en del handlar om saker som regleras i avtal mellan parterna.

Nyligen begärde LO nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

Mer om förslaget finns att läsa här.

Men det finns också förslag som ska öka tryggheten för anställda. Heltid blir norm, den som hyvlas har rätt till omställningstid och allmän visstid byts ut mot särskild visstid som snabbare ska ge rätt till tillsvidareanställning. Det ska också införas ett nytt offentligt stöd för omställning för anställda som inte omfattas av kollektivavtal, liksom möjlighet till studiestöd i upp till 44 veckor för den som vill byta bana.

Förslagen bygger på den överenskommelse om nytt huvudavtal som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal gjorde i slutet av förra året. Därför var det få överraskningar i det som presenterades i går, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– Det ligger helt i linje med den överenskommelsen. Vad jag uppfattar som en nyhet är att staten nu ska utreda förutsättningarna för en kollektivavtalsreglerad arbetslöshetsförsäkring. Det är en del som har varit viktig för LO-förbunden.

Då skulle det skapa ett a-lag och ett b-lag på svensk arbetsmarknad. Malin Ackholt, ordförande HRF

Malin Ackholt ser en del saker som är bra ur HRF-medlemmarnas perspektiv, så som möjlighet till snabbare tillsvidareanställning för tidsbegränsat anställda.
– Frågan är om det är tillräckligt bra. Vi hade hellre sett fylligare skrivningar kring tidsbegränsade anställningar.

Hon tycker också att det hade behövts tydligare skrivningar på flera områden.
– I nuläget finns en del oklarheter. Det är därför LO begärt förhandling med Svenskt Näringsliv, med avsikt att lösa dessa problem.

Malin Ackholt är hoppfull om att parterna ska kunna komma överens.
– Jag har stora ambitioner att vi lyckas hitta en bra lösning i de kommande förhandlingarna om trygghet och omställning. Det kan inte vara så att vi inte löser det. Då skulle det skapa ett a-lag och ett b-lag på svensk arbetsmarknad. Det är helt orimligt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni nästa år. Förslagen ska nu ut på remiss.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här