Nyheter OLYCKOR

Här är olyckorna som drabbar kroganställda

Het olja, kokande vatten och vassa knivar. Varje år orsakar de allvarliga olyckor som gör restaurangbranschen till en av de värst drabbade.

Publicerad 10 maj 2023
Här är olyckorna som drabbar kroganställda
Foto: Colourbox

Brännskador, skärskador och fallolyckor – restauranganställda har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet.
Kockar och kallskänkor är mest drabbade. Det visar den senaste statistiken om allvarliga arbetsolycksfall från Afa Försäkring.

Vanligast är fallolyckor, till exempel på grund av hala golv. Men det är även vanligt att skära eller bränna sig. Man skär sig bland annat på knivar, glasskärvor och konservburkar.

Brännskadorna beror ofta på het vattenånga från kokande vatten eller på varm olja som används vid fritering.
Man kan också bränna sig på hett kaffe eller varma ostar som beskrivs som exploderande fettbomber.

Fyra skadade krogjobbare berättar

”Plockade ur ett bleck ur ugnen. Blecket fastnade i ugnsspåret och baconfettet skvalpade över på min vänstra underarm.”
Följd: sjukskrivning mer än 30 dagar.

”Jag halkade på en isfläck när jag gick ut med sopor. Bröt min handled.” 
Följd: medicinsk invaliditet.

Allvarlig arbetsolycka

  • Som allvarlig arbetsolycka räknas ett olycksfall som leder till sjukfrånvaro i mer än 30 dagar eller motsvarande läkningstid, och/eller till medicinsk invaliditet.
  • Medicinsk invaliditet betyder att man har en bestående nedsatt funktionsförmåga.

”Jag städade golvet från olja. Halkade och ramlade.”
Följd: sjukskriven mer än 30 dagar.

”Jag putsade vinglas. Ett glas ramlade från bardisken. Jag sträckte mig efter glaset som splittrats mot bardisken i fallet.”
Följd: medicinsk invaliditet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här