Nyheter ARBETSMILJÖ

Händerna utsatta vid arbetsolyckor

Skador i fingrarna är vanligaste arbetsolyckan för yngre och medelålders. Och restaurang och storkök hör till de mest drabbade branscherna.

Publicerad 22 mars 2021
Händerna utsatta vid arbetsolyckor
Skador i fingrarna är vanliga bland restaurang- och storköksanställda. Foto: Colourbox

Skador i fingrar, hand och handled är det vanligaste arbetsolycksfallet bland både män och kvinnor, visar en ny rapport från Afa Försäkring.
En branschanställd beskriver sin olycka i rapporten:

Jag slant med kniven när jag skulle skära osten. Kniven skar upp vänstra tummen längst med från nagel och nedåt. Artären skars av så att det blev en stor blödning”.

Emil Askestad. Foto: Adam Fredholm/Afa

Att restauranganställdas händer är utsatta bekräftas av rapporten.
– Fingerskador beror ofta på skärskador med kniv eller på maskinolyckor. De är vanliga inom restaurang och storköksarbete, handel och industri, säger Emil Askestad, analytiker på Afa Försäkring.

Statistiken bygger på en genomgång av 25 392 allvarliga olycksfall åren 2018–2019. Allvarliga är de olyckor som lett till mer än 30 dagars sjukskrivning, motsvarande läkningstid, medicinsk invaliditet eller dödsfall.

Näst vanligaste arbetsolyckan för alla åldrar är skador i ben, fotled och tår.

En annan branschanställd beskriver sin olycka så här:
”Mjölken höll på att koka över, så jag flyttade kastrullen till arbetsbänken och råkade ställa den på elvispsladden. När jag fortsatte att vispa välte kastrullen och den heta mjölken spillde över min högra fot”.

Hur man skadar sig förändras med åldern. Fingerskador är vanligast i gruppen 16–55 år. I den yngsta gruppen, 16–25 år, är 29 procent av olyckorna skador på fingrarna och 23 procent hand- eller handledsskador.

Personer över 55 har i stället större andel skador i arm, skuldra, axel, nacke och rygg.
– Fingerskador är vanligt även för de äldre, men de andra skadorna ökar, främst på grund av fallolyckor, säger Emil Askestad.

Äldre råkar oftare ut för arbetsolycksfall och 43 procent av olyckorna beror på fall.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här