Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Per Hilmersson

Om tre veckor är det val. Per Hilmersson är chef för Fackliga Brysselkontoret och vet allt om hur EU-beslut påverkar svenska anställda och varför valet till Europaparlamentet är viktigt.

Publicerad 5 maj 2014
Hallå där, Per Hilmersson
Foto: Fackliga Brysselkontoret
inlinebild
Per Hilmersson granskar EU ur ett fackligt perspektiv. Foto: Fackliga Brysselkontoret

Vad gör ni på Fackliga Brysselkontoret?
– Vi ägs av LO, TCO och Saco tillsammans och vi försöker följa diskussioner och debatter i Bryssel ur ett fackligt perspektiv. Vi analyserar lagförslag och försöker påverka beslut så att de svarar upp till arbetstagarnas intressen och behov.  

Så varför är det viktigt att rösta i det här valet?
– Europaparlamentet stiftar lagar som till exempel ger våra medlemmar rätt till betald semester, en säker arbetsmiljö och skydd när ett företag säljs. I Sverige tror vi ofta att vi har bra lagstiftning, men EU-direktiv har flera gånger tvingat oss att skärpa reglerna. Vi påverkas också indirekt, när gemensamma EU-regler höjer nivån i andra länder så minskar risken för dumpning av löner och villkor i Sverige.

Varför tror du att valet inte känns angeläget för många?
– Jag tror att det är oklart vad EU spelar för roll. Många vet kanske inte hur besluten påverkar oss, det finns ingen EU-stämpel på lagar så att man ser att de kommer härifrån.

Så övertygar du dig själv (och andra)

Hotellrevyn knäcker några vanliga invändningar mot att rösta.

  1. ”Det påverkar inte mig”. Jorå, i allra högsta grad. Runt 60 procent av de politiska besluten på kommunal nivå påverkas av beslut inom EU. Runt 40 procent av lagförslagen till riksdagen härrör från EU. Ett exempel är de nya reglerna för offentlig upphandling, som EU-parlamentet röstat igenom. De ger myndigheter rätt att ställa krav på leverantörer, som till exempel att kollektivavtal ska respekteras.
  2. ”Jag vet inte vad de olika partierna har för EU-politik”. Nej, partierna valkampanjar betydligt mindre än inför andra val. Det är lätt att ta reda på hur EU-politiken ser ut genom att klicka runt på partiernas sajter. 
  3. ”Det spelar ändå ingen roll.” Jo, alla röster räknas. Och upprörs du över djurtransporter i Danmark eller irländsk arbetslagstiftning, så är EU-valet din chans. Att bara muttra i tv-soffan gör ingen skillnad.
  4. ”Jag tycker ändå att Sverige borde gå ur EU.” Men just nu är vi med, så deal with it. Att inte rösta i EU-valet förändrar inte det. Försök göra det bästa av situationen nu, och spara EU-kritiken till riksdagsvalet i höst.  
  5. ”EU är bara skit.” Helt okej att tycka. Tänk då på att ditt deltagande i  valet till EU-parlamentet ger dig rätt att gnälla på EU i flera år framöver. Den som inte röstar har ingen gnällrätt.
  6. ”Jag vet inte hur man gör!” Alla som är svenska medborgare, fyllt 18 år och har varit folkbokförda i Sverige någon gång får rösta i EU-valet. Det gäller även medborgare i andra EU-länder som varit folkbokförda i Sverige i minst 30 dagar före valet. All praktisk information finns på eu-upplysningen.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här