Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Mathias W Emilsson

HRF-medlemmen Mathias Westbrand Emilsson är finalist till LO:s pris Årets fackliga hjältedåd 2014.

Publicerad 18 november 2014
inlinebild
Har han gjort årets fackliga hjältedåd? Foto: Ann Patmalnieks

Av 62 nominerade var ni fyra som gick till final, hur känns det?
– Jättebra och lite vackert. Att det är fackkamraterna som nominerat känns fint.

Ditt hjältedåd är att du inte bara tackade nej till att provjobba gratis, utan också gick till media med detta. Vad fick dig att göra det?
– Jag blev så arg över att det fortfarande finns arbetsgivare som tillämpar sådana metoder. När Sveriges radio ringde upp restaurangchefen så sa han att det var ett missförstånd, att det egentligen hade varit en anställningsintervju. Då la jag ut vår sms-konversation på Facebook och så spred det sig.

Funderade du över om det skulle påverka dina chanser att få jobb i branschen?
– Nej, faktiskt inte. Det var först i efterhand som det slog mig att jag ju var deltidsarbetslös och att det kunde vara en risk att berätta.  Men otryggheten kan tysta mer än något annat. När man är i underläge har man varken makten eller stoltheten att säga ifrån.

Hur har det gått med din anställning?
– Jag jobbar på Profilhotels Hotel Aveny i Umeå som servitör och bartender. Jag är fast anställd på 75 procent och kan jobba mer de månader då jag behöver det.

Du blev nyligen invald i HRF:s förbundsstyrelse. Vad vill du arbeta med där?
– Den feministiska grundsynen, extern och internt. Sedan vill man ju bara rycka tag i den här branschen och få folk att engagera sig, med tanke på de villkor vi har. Många har svårt att hävda även sådant som vi har rätt till enligt avtal och lagar.

Varifrån kommer ditt fackliga engagemang?
– Hemifrån, det var naturligt för mig att gå med i facket när jag fick mitt första jobb på McDonalds. Men jag har också länge haft ett politiskt engagemang, och så har jag varit aktiv i elevkårsrörelsen. Det här är en självklar uppföljning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här