Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna och kritisk till både den sänkta krogmomsen och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Publicerad 15 maj 2012
inlinebild
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson med snabbmatserfarenhet.. Foto: Magnus Selander

Nu har du haft ditt nya jobb ett tag. Börjar du bli varm i kläderna?
– Jodå, det känns bra. Det har varit en omtumlande tid, men väldigt rolig.

Sedan du började har du pratat en del om den sänkta restaurangmomsen. Hur ser du på den i dag?
– Det är en ineffektiv åtgärd. Finanspolitiska rådet ifrågasatte nyligen regeringens beräkning av hur många nya jobb som kan skapas genom den sänkta momsen. Det har även tjänstemän på finansdepartementet gjort. Det är klart att det är oroande, givet att man satsat 5,4 miljarder kronor på detta. Pengar som hade kunnat gå till andra sätt att sänka arbetslösheten.

Vilka sätt skulle det kunna vara?
– Om du blir av med ett jobb är det är viktigt att det finns vägar tillbaka. De kan se olika ut beroende på vem du är. Det viktiga är att åtgärderna har hög kvalitet. Det har varit problemet med regeringens åtgärder, de har varit innehållslösa utan större verkan.

För tillfället är 16,6 procent av medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa helt arbetslösa eller inskrivna i arbetsförmedlingens olika program. Hur ska fler få jobb?
– Vi vet att olika former av utbildning ger effekt på arbetslösheten. Till exempel anser vi att ungdomar utan gymnasiekompetens måste få utbildning. Det ska finnas olika alternativ, man ska kunna plugga heltid, plugga halvtid eller ha praktik och läsa in gymnasiet. Därutöver har vi ett förslag på traineeplatser för unga och utbildningsvikariat för långtidsarbetslösa.

Du har också varit kritisk till de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Vad är problemet med den?

– Det är att ungdomsarbetslösheten inte sjunker. Det har helt enkelt inte fungerat. De sänkta arbetsgivaravgifterna kostar 16 miljarder om året. För samma pengar skulle man till exempel kunna skapa 40 000 nya jobb i den offentliga sektorn.

Så hur blir det med restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga om ni vinner nästa val?

– Det vi har sagt är att vi vill ta bort subventionerna på arbetsgivaravgifterna för unga och återställa krogmomsen. Samtidigt vill vi investera pengarna i andra sätt för att få fler unga i arbete.   

Har du själv någon jobberfarenhet från hotell- och restaurangbranschen?
– Ja. Jag hade mitt första sommarjobb på en hamburgerrestaurang. De hade också en glasskiosk bredvid, så jag stekte hamburgare och gjorde glasskulor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. Foto: Privat

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här