Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna och kritisk till både den sänkta krogmomsen och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Publicerad 15 maj 2012
inlinebild
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson med snabbmatserfarenhet.. Foto: Magnus Selander

Nu har du haft ditt nya jobb ett tag. Börjar du bli varm i kläderna?
– Jodå, det känns bra. Det har varit en omtumlande tid, men väldigt rolig.

Sedan du började har du pratat en del om den sänkta restaurangmomsen. Hur ser du på den i dag?
– Det är en ineffektiv åtgärd. Finanspolitiska rådet ifrågasatte nyligen regeringens beräkning av hur många nya jobb som kan skapas genom den sänkta momsen. Det har även tjänstemän på finansdepartementet gjort. Det är klart att det är oroande, givet att man satsat 5,4 miljarder kronor på detta. Pengar som hade kunnat gå till andra sätt att sänka arbetslösheten.

Vilka sätt skulle det kunna vara?
– Om du blir av med ett jobb är det är viktigt att det finns vägar tillbaka. De kan se olika ut beroende på vem du är. Det viktiga är att åtgärderna har hög kvalitet. Det har varit problemet med regeringens åtgärder, de har varit innehållslösa utan större verkan.

För tillfället är 16,6 procent av medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa helt arbetslösa eller inskrivna i arbetsförmedlingens olika program. Hur ska fler få jobb?
– Vi vet att olika former av utbildning ger effekt på arbetslösheten. Till exempel anser vi att ungdomar utan gymnasiekompetens måste få utbildning. Det ska finnas olika alternativ, man ska kunna plugga heltid, plugga halvtid eller ha praktik och läsa in gymnasiet. Därutöver har vi ett förslag på traineeplatser för unga och utbildningsvikariat för långtidsarbetslösa.

Du har också varit kritisk till de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Vad är problemet med den?

– Det är att ungdomsarbetslösheten inte sjunker. Det har helt enkelt inte fungerat. De sänkta arbetsgivaravgifterna kostar 16 miljarder om året. För samma pengar skulle man till exempel kunna skapa 40 000 nya jobb i den offentliga sektorn.

Så hur blir det med restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga om ni vinner nästa val?

– Det vi har sagt är att vi vill ta bort subventionerna på arbetsgivaravgifterna för unga och återställa krogmomsen. Samtidigt vill vi investera pengarna i andra sätt för att få fler unga i arbete.   

Har du själv någon jobberfarenhet från hotell- och restaurangbranschen?
– Ja. Jag hade mitt första sommarjobb på en hamburgerrestaurang. De hade också en glasskiosk bredvid, så jag stekte hamburgare och gjorde glasskulor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här