Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna och kritisk till både den sänkta krogmomsen och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Publicerad 15 maj 2012
inlinebild
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson med snabbmatserfarenhet.. Foto: Magnus Selander

Nu har du haft ditt nya jobb ett tag. Börjar du bli varm i kläderna?
– Jodå, det känns bra. Det har varit en omtumlande tid, men väldigt rolig.

Sedan du började har du pratat en del om den sänkta restaurangmomsen. Hur ser du på den i dag?
– Det är en ineffektiv åtgärd. Finanspolitiska rådet ifrågasatte nyligen regeringens beräkning av hur många nya jobb som kan skapas genom den sänkta momsen. Det har även tjänstemän på finansdepartementet gjort. Det är klart att det är oroande, givet att man satsat 5,4 miljarder kronor på detta. Pengar som hade kunnat gå till andra sätt att sänka arbetslösheten.

Vilka sätt skulle det kunna vara?
– Om du blir av med ett jobb är det är viktigt att det finns vägar tillbaka. De kan se olika ut beroende på vem du är. Det viktiga är att åtgärderna har hög kvalitet. Det har varit problemet med regeringens åtgärder, de har varit innehållslösa utan större verkan.

För tillfället är 16,6 procent av medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa helt arbetslösa eller inskrivna i arbetsförmedlingens olika program. Hur ska fler få jobb?
– Vi vet att olika former av utbildning ger effekt på arbetslösheten. Till exempel anser vi att ungdomar utan gymnasiekompetens måste få utbildning. Det ska finnas olika alternativ, man ska kunna plugga heltid, plugga halvtid eller ha praktik och läsa in gymnasiet. Därutöver har vi ett förslag på traineeplatser för unga och utbildningsvikariat för långtidsarbetslösa.

Du har också varit kritisk till de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Vad är problemet med den?

– Det är att ungdomsarbetslösheten inte sjunker. Det har helt enkelt inte fungerat. De sänkta arbetsgivaravgifterna kostar 16 miljarder om året. För samma pengar skulle man till exempel kunna skapa 40 000 nya jobb i den offentliga sektorn.

Så hur blir det med restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga om ni vinner nästa val?

– Det vi har sagt är att vi vill ta bort subventionerna på arbetsgivaravgifterna för unga och återställa krogmomsen. Samtidigt vill vi investera pengarna i andra sätt för att få fler unga i arbete.   

Har du själv någon jobberfarenhet från hotell- och restaurangbranschen?
– Ja. Jag hade mitt första sommarjobb på en hamburgerrestaurang. De hade också en glasskiosk bredvid, så jag stekte hamburgare och gjorde glasskulor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här