Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna och kritisk till både den sänkta krogmomsen och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Publicerad 15 maj 2012
inlinebild
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson med snabbmatserfarenhet.. Foto: Magnus Selander

Nu har du haft ditt nya jobb ett tag. Börjar du bli varm i kläderna?
– Jodå, det känns bra. Det har varit en omtumlande tid, men väldigt rolig.

Sedan du började har du pratat en del om den sänkta restaurangmomsen. Hur ser du på den i dag?
– Det är en ineffektiv åtgärd. Finanspolitiska rådet ifrågasatte nyligen regeringens beräkning av hur många nya jobb som kan skapas genom den sänkta momsen. Det har även tjänstemän på finansdepartementet gjort. Det är klart att det är oroande, givet att man satsat 5,4 miljarder kronor på detta. Pengar som hade kunnat gå till andra sätt att sänka arbetslösheten.

Vilka sätt skulle det kunna vara?
– Om du blir av med ett jobb är det är viktigt att det finns vägar tillbaka. De kan se olika ut beroende på vem du är. Det viktiga är att åtgärderna har hög kvalitet. Det har varit problemet med regeringens åtgärder, de har varit innehållslösa utan större verkan.

För tillfället är 16,6 procent av medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa helt arbetslösa eller inskrivna i arbetsförmedlingens olika program. Hur ska fler få jobb?
– Vi vet att olika former av utbildning ger effekt på arbetslösheten. Till exempel anser vi att ungdomar utan gymnasiekompetens måste få utbildning. Det ska finnas olika alternativ, man ska kunna plugga heltid, plugga halvtid eller ha praktik och läsa in gymnasiet. Därutöver har vi ett förslag på traineeplatser för unga och utbildningsvikariat för långtidsarbetslösa.

Du har också varit kritisk till de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Vad är problemet med den?

– Det är att ungdomsarbetslösheten inte sjunker. Det har helt enkelt inte fungerat. De sänkta arbetsgivaravgifterna kostar 16 miljarder om året. För samma pengar skulle man till exempel kunna skapa 40 000 nya jobb i den offentliga sektorn.

Så hur blir det med restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga om ni vinner nästa val?

– Det vi har sagt är att vi vill ta bort subventionerna på arbetsgivaravgifterna för unga och återställa krogmomsen. Samtidigt vill vi investera pengarna i andra sätt för att få fler unga i arbete.   

Har du själv någon jobberfarenhet från hotell- och restaurangbranschen?
– Ja. Jag hade mitt första sommarjobb på en hamburgerrestaurang. De hade också en glasskiosk bredvid, så jag stekte hamburgare och gjorde glasskulor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här