Nyheter tävling

Hallå där, Josefin Carlsson

På Restauranggalan i måndags utsågs restaurang Hantverket Mat & Bar i Stockholm till Årets arbetsplats. Driftchef Josefin Carlsson tror att personalens delaktighet är en av anledningarna.

Publicerad 18 oktober 2017
Gänget från Hantverket på prisutdelningen:
Elin Wallén, Josefin Carlsson, Rodrigo Illanes och Erik Lennmor. Foto: Magnus Sandberg

– Framför allt så tror jag att vi lyckats väldigt bra med att skapa en bra stämning på vår arbetsplats. Alla ska få vara delaktiga och känna sig sedda och hörda.

Hur har ni gjort det?
– Vi är ett team med många unga ledare. För oss är det viktigt att föregå med gott exempel, att vara på plats och vara lyhörd. Jag tror till exempel att man kommer långt med att varje morgon titta varandra i ögonen och säga hej. Rent konkret har vi ett möte varje torsdag, inte mer än 30 minuter. Det är ett tillfälle att samlas och utvärdera var vi är i verksamheten och ett forum att ta upp saker. Ibland sätter vi en kvart av dessa möten, och så får vi skriva positiva saker om oss själva och varandra på post-it-lappar. Det behöver inte vara svårare än så för att skapa en bra företagskultur, trygghet och trivsel på en arbetsplats

Har du några råd till andra arbetsplatser?
– Hållbarhet när det kommer till mat och dryck har länge varit omtalat och något som de flesta i branschen jobbar med aktivt. Det är dags att vi börjar prata om och aktivt arbeta med hållbarhet även när det gäller personalfrågor. I vårt företag är det också tydligt kommunicerat att alla är lika viktiga när det gäller att bidra till den helhet vi vill leverera, såväl köksmästare som diskare.

Om tävlingen

Så här löd delar av nomineringen: ”Visionen om ett medvetet, aktivt och synligt ledarskap omsätts i praktiken genom att ledarna förmedlar trygghet, skapar förutsättningar för gruppens dynamik och är lyhörda för medarbetarnas utveckling och personligheter. Här bryr man sig om och respekterar varandra.”

Restauranggalan arrangeras av branschtidningen Restauranger & Storkök i samarbete med Svenska kockars förening, Gastronomi Sverige, Chaîne de Rotisseur, Sveriges Bästa Bord, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet och Restaurangakademien. I år var första gången som utmärkelsen Årets arbetsplats delades ut.