Nyheter medlemsvärvning

Hallå där, Henrik Frid

Fackklubben på hotell Gothia Towers i Göteborg har värvat 70 medlemmar till Hotell- och restaurangfacket under ett år. Målet är att få med så gott som alla på arbetsplatsen. Dessutom har de fått närmare 40 personer att gå medlemsutbildning.

Publicerad 1 mars 2017
Hallå där, Henrik Frid
Sikta högt. Det är Henrik Frids råd för medlemsvärvning. Foto: Anna Hjorth
Henrik Frid, klubbordförande på hotell Gothia Towers.

Hur har ni gjort för att lyckas värva så många?
– Vi har många inom organisationen som är väldigt hands-on. Det första man ska göra är att ställa frågan om de är med. Man möts ofta av fördomen att det inte är någon idé att fråga en 19-åring om facket, men det är det visst. Många går med bara de får frågan. Det är bra att hålla koll på hur många på ens avdelning som är med och att sprida ansvaret för värvningen i organisationen. Vi är ett stort hotell, kollektivet består av i alla fall 350 personer. I dag har vi 210 medlemmar, vilket motsvarar ungefär 60 procents anslutning. Vårt mål är att få med 80 – 90 procent av dem.

Det skulle vara en väldigt hög anslutningsgrad för branschen?
– Ja. Vi är så duktiga på att nedvärdera oss själva, att tycka att det är ok med 50 procent. Vi på Gothia sneglar ju lite på Casino Cosmopol för att det är kul att jämföra med någon, men de vi verkligen vill jämföra oss med är IF Metall och Målarna där nästan alla är med. Det kommer alltid finnas några procent som inte är med för att de har så korta visstider till exempel, men sätt ribban högt! Vi har kontakt med facket på bland annat Volvo och SKF. Det går att försöka ta efter dem utifrån våra egna förutsättningar.

Hur tänker ni kring medlemsutbildningarna?
– Det är jättebra att värva och det är bra att få in personer som betalar medlemsavgiften. Men man måste ta ett steg till och erbjuda en studieplan. Vi tar reda på vad folk är intresserade av, om någon vill bli skyddsombud eller förtroendevald får de gå de utbildningarna. Sedan kan det bli ringar på vattnet. Någon som har gått utbildning kan tipsa kollegorna om deras rättigheter och så kan de bli intresserade av facket. Det är viktigt att inte alla ser facket som en myndighet som man ringer när något går fel.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här