Nyheter tävling

Hallå där, Emma Ziemann

Emma Ziemann, på Upper House i Göteborg, har just blivit utsedd till Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

Publicerad 15 september 2016
Hallå där, Emma Ziemann
Emma Ziemann har utsetts till Sveriges kvinnliga sommelier 2016.
Emma Ziemann är Sveriges kvinnliga sommelier 2016.
Emma Ziemann är Sveriges kvinnliga sommelier 2016.

Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det är jättestort! Det är något jag har åstadkommit själv och fått på papper. Jag känner en enorm stolthet som ställdes inför den här utmaningen – och klarade den. Och så har jag fått möjlighet att visa upp mig i ett sammanhang som kanske leder till att andra dörrar öppnas.

Vad är det som lockar med tävlandet?
– Jag har tävlat i tre år, bland annat i SM. Jag försöker vara med när jag kan. Det är väldigt givande och kul att träffa andra med samma intresse. Sedan är det förstås en pressad situation, själva tävlandet. Jag mår faktiskt dåligt några dagar innan! Och när man väl står där så gäller det att kämpa med sina nerver och tänka snabbt. Så pressad kanske man inte blir i sin vanliga jobbsituation, men det är ett bra test på hur man löser svåra uppgifter. Tävlandet är viktigt för mig, en personlig utmaning, men det är inte allt.

Hur förbereder du dig?
–  Veckorna innan blir det lätt att jag tränar och pluggar fyra, fem timmar om dagen. Förutom jobbet, förstås. Det ingår ett stort och svårt teoretiskt moment i tävlingen, det pluggar jag jättemycket inför. Men det är roligt, då får man verkligen svart på vitt på sina kunskaper. Det ingår också blindprovning av vin och att servera vin till gäster på en scen, då gäller det också att vara påläst för att kunna tänka och jobba snabbt.

Sveriges kvinnliga sommelier

Priset Lily Bollinger Award instiftades 2002 med syfte att stimulera kvinnor att tävla som sommelierer. Tävlingen är uppkallad efter den legendariska champagneänkan , som tävlade på männens villkor om att göra världens bästa champagne.Tävlingen består av tre delar: teori, blindprovning och praktiska moment. Under finalen sker delar av tävlingen inför publik.  Vinnaren koras till ”Årets Lily Bollinger” och vinner bland annat en utbildningsresa till Champagne och en cykel, som symboliserar hur Lily Bollinger bevakade vingården på två hjul.

Vad händer nu?
– Jag jobbar på som vanligt. I mars ska jag få göra en resa till Champagne, det var ett av prisen i tävlingen, och sedan ska jag tävla i SM i april. Det är alltid intressant att se hur långt man kan komma, jag tror att jag har mer att ge!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här