Nyheter tävling

Hallå där, Emma Ziemann

Emma Ziemann, på Upper House i Göteborg, har just blivit utsedd till Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

Publicerad 15 september 2016
Hallå där, Emma Ziemann
Emma Ziemann har utsetts till Sveriges kvinnliga sommelier 2016.
Emma Ziemann är Sveriges kvinnliga sommelier 2016.
Emma Ziemann är Sveriges kvinnliga sommelier 2016.

Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det är jättestort! Det är något jag har åstadkommit själv och fått på papper. Jag känner en enorm stolthet som ställdes inför den här utmaningen – och klarade den. Och så har jag fått möjlighet att visa upp mig i ett sammanhang som kanske leder till att andra dörrar öppnas.

Vad är det som lockar med tävlandet?
– Jag har tävlat i tre år, bland annat i SM. Jag försöker vara med när jag kan. Det är väldigt givande och kul att träffa andra med samma intresse. Sedan är det förstås en pressad situation, själva tävlandet. Jag mår faktiskt dåligt några dagar innan! Och när man väl står där så gäller det att kämpa med sina nerver och tänka snabbt. Så pressad kanske man inte blir i sin vanliga jobbsituation, men det är ett bra test på hur man löser svåra uppgifter. Tävlandet är viktigt för mig, en personlig utmaning, men det är inte allt.

Hur förbereder du dig?
–  Veckorna innan blir det lätt att jag tränar och pluggar fyra, fem timmar om dagen. Förutom jobbet, förstås. Det ingår ett stort och svårt teoretiskt moment i tävlingen, det pluggar jag jättemycket inför. Men det är roligt, då får man verkligen svart på vitt på sina kunskaper. Det ingår också blindprovning av vin och att servera vin till gäster på en scen, då gäller det också att vara påläst för att kunna tänka och jobba snabbt.

Sveriges kvinnliga sommelier

Priset Lily Bollinger Award instiftades 2002 med syfte att stimulera kvinnor att tävla som sommelierer. Tävlingen är uppkallad efter den legendariska champagneänkan , som tävlade på männens villkor om att göra världens bästa champagne.Tävlingen består av tre delar: teori, blindprovning och praktiska moment. Under finalen sker delar av tävlingen inför publik.  Vinnaren koras till ”Årets Lily Bollinger” och vinner bland annat en utbildningsresa till Champagne och en cykel, som symboliserar hur Lily Bollinger bevakade vingården på två hjul.

Vad händer nu?
– Jag jobbar på som vanligt. I mars ska jag få göra en resa till Champagne, det var ett av prisen i tävlingen, och sedan ska jag tävla i SM i april. Det är alltid intressant att se hur långt man kan komma, jag tror att jag har mer att ge!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här