Nyheter Miljö

Hallå där, Annelie Telford

Annelie Telford, vd på krogkoncernen Debaser, vill att fler krogar ska Krav-certifiera sig. Nu utmanar hon Visita att arbeta med frågan genom en namninsamling via organisationen ”We don't have time”.

Publicerad 10 maj 2019
annelie telford, vd för Debaser
Annelie Telford, vd för Debaser. Foto: Eva Edsjö

Varför gör ni det här?
– Vi Krav-certifierade oss 2018 och det har varit väldigt positivt. För oss var det förvånande hur positiva effekter det fick, förutom de miljömässiga. Som att personalen blev mer engagerad och stolta över vår produkt. Det är ju något som vi restaurangägare gärna vill skapa förutsättningar för. Sedan har vi sålt mer, fått fler gäster tack vare certifieringen. Det var jag inte förberedd på. Det är en stor usp i det enorma utbudet som finns i Stockholm och hela Sverige, en win-win för alla. Men jag trodde att det var många fler restauranger som var Krav-certifierade. Det finns en enorm utvecklingspotential.

Vad vill ni att Visita ska göra?
– Krav har tagit fram jättebra info om hur restauranger kan certifiera sig. Jag tänker att Visita skulle kunna sprida ordet till sina medlemsföretag. De har ju fantastiska kanaler. Jag har svårt att tänka mig en bättre förmedlare.

Mer om kampanjen

Klimatorganisationen ”We don’t have time” är en ideell organisation där privatpersoner eller företag kan skapa kampanjer som syftar till att hejda klimatförändringarna. Debasers kampanj finns här.

 

Är restaurangbranschen sen att hoppa på miljötåget?
– Vi är en bransch med väldigt låga marginaler, vi har ganska fullt sjå med att hålla oss vid liv. Och jättemånga är små företag. För oss var det en enkel sak att Krav-certifiera oss, för vi har varit intresserade av frågan länge. Det kändes aldrig krångligt. Men om man är ett litet företag och inte har intresset kan jag tänka mig att det har upplevts som en hög tröskel. Men jag tycker att Krav har gjort något bra här som jag hoppas ska få ner tröskeln.

Har du fått någon respons från Visita?
– De svarade oss på vår Facebook-sida, först lite avvaktande. De skrev att de inte brukar lägga sig i medlemsföretagens affärsbeslut. Då förklarade vi att det inte var så vi menade, utan att mer inspirera och sprida ordet om möjligheten. Då fick vi ett svar som går att tolka lite på olika sätt. Men de fick informationen i går, så det får kanske landa lite hos dem.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Hej Gäst MALIN MENDEL

Malin Mendel vill ha hemmakänsla

Utrikeskorrespondenten och kokboksförfattaren Malin Mendel gillar grönt och hemtrevligt.

Publicerad 22 oktober 2020 Kommentera
Malin Mendel vill ha hemmakänsla
Malin Mendel med David Batra. Foto: Peter Wixtröm/TT

Vad får dig att trivas som gäst?
Personliga hotell i gamla byggnader som serverar mat som känns hemlagad. Det kan vara enkelt, men med stil. Men viktigast är att personalen behandlas bra, och att hotellet är klimat- och miljövänligt.

Bästa hotellupplevelsen?
– I Delhi brukar jag bo hos en äldre dam som gjort om sin villa till ett hotell. Hon kramar mig alltid när jag kommer dit, det är som att bo hemma hos någon. På kvällarna kan man äta familjens hemlagade mat vid ett långbord, med gäster från hela världen.

Något från Indien som du skulle vilja fanns i Sverige?
– I Indien är vegetarisk mat det vanligaste. Ofta serveras en thali, en tallrik med olika rätter som bildar en perfekt komponerad måltid. I Sverige kan man få en grillad palsternacka och då undrar man ju var är proteinet?

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här