Nyheter

Hallå där, Anna Hjortheden

Planerna på den stora ombyggnaden av området kring Stureplan i Stockholm har stoppats. Politikerna är inte överens och ritningarna måste göras om. En av alla som protesterat mot projektet är Anna Hjortheden, ordförande för HRF-klubben på restaurang Sturehof.

Publicerad 10 november 2017
Hallå där, Anna Hjortheden
Anna Hjortheden är HRF-klubbordförande på Sturehof. Hon är lättad över att planerna på ombyggnad är stoppade. Foto: Udo Schröter/Flickr/CC BY-SA 2.0, Privat

– Det känns fantastiskt att politikerna nu har tagit sitt förnuft till fånga och lyssnat på alla som har skickat in protester. Det är en seger för alla som har varit med och bidragit till att uppmärksamma hur dåligt förslaget var, säger Anna Hjortheden.

Varför är det så bra att planerna stoppas?
– Många hade riskerat att förlora sina arbeten om planerna gått igenom och restauranger hade tvingats stänga i flera år. Det skulle ha inneburit så mycket dåligt för både Stockholm, Stureplan och för oss som jobbar där. Även om det blir ett nytt förslag på ombyggnad, så kommer det att ta så lång tid att vi arbetare sitter säkert ett bra tag.

Ombyggnaden runt Stureplan

  • Planerna innebar bland annat rivning av 50 000 kvadratmeter fastigheter.
  • Enligt nätverket ”Stoppa Stureplanerna” skulle området ha blivit en byggarbetsplats i minst sju år och flera restauranger hade tvingats stänga.
  • Över 8 200 remissvar skickades in, vilket är flest någonsin i ett stadsbyggnadsärende i Stockholm.
  • Politikerna i stadsbyggnadsnämnden är oeniga i frågan, så nu ska ärendet tas om och projektet blir fördröjt.

Vad händer hos er i HRF-klubben på Sturehof nu?
– Självklart slutar aldrig det fackliga arbetet, men i just den här frågan kan vi ta det lite lugnt nu. Vi jobbar så klart vidare med att värva fler medlemmar. Vi vill också ta tag i hela Sturegallerian och få fler medlemmar på fler restauranger. Många av dem hade riskerat sina jobb om gallerian hade stängts.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här