Hej Gäst Marcus Berggren

”Franskt och tungt så man skelar”

Han har tagit tempen på Stureplan och lotsar lyssnare i Morgonpasset i P3. Men när det kommer till krogen går Marcus Berggren gärna i gamla hjulspår.

Publicerad 29 januari 2021
”Franskt och tungt så man skelar”
Marcus Berggren, hörs bland annat som programledare i P3, Sveriges Radio. Foto: Mattias Alhm/Sveriges Radio

Vilken typ av restaurangbesökare är du?
– Jag är fyrkantig och bekväm. Går till samma ställen med samma personer (mest min fru och min poddklippare) om och om igen och beställer samma rätter. Har jag haft en bra kväll någonstans tänker jag att det är väl lika bra att göra exakt samma igen. Ibland tvingar min fru med mig till något nytt ställe och det är väl bra antar jag så att det inte börjar växa mossa på stolen man sitter på. Jag gillar klassiska grejer, franskt och tungt så man skelar! Brunt och murrigt! En bra restaurang ska se ut som en irländsk detektivbyrå på 60-talet, om du fattar.

Har du gjort bort dig någon gång så att du undviker att gå tillbaka?
– Jag har ju blivit portad från några ställen men det är kanske något annat? En gång hamnade jag i samspråk med en konstnär som hade målat konsten på väggarna. Han sade att jag var så go att jag kunde ta en tavla när jag gick. Det gjorde jag men problemet var att han ljög. Ni kan ju tänka ut resten själva.

Kunde inga drinkar men blandade ihop som jag trodde.

Har du någon egen arbetslivserfarenhet från hotell- eller restaurangbranschen?
– Ja, tyvärr för er fina bransch. Jag var alltiallo på en campingkrog i Kalmar några somrar. Jag grillade kött, serverade, var trubadur och diskade. Trubadur var det jag var bäst på och då var jag ändå riktigt jävla röten. Spelade bara riktigt deppiga låtar typ Kent och Thåström så folk gick hem. När jag jobbade i baren kunde jag inga drinkar men blandade ihop som jag trodde och det var ju aldrig någon som klagade men väldigt få återvändande.

 Hur visar du att du gillar servicen du fått?
– Är jag full och nöjd får stället det som finns på mitt konto för tillfället.

 Vad är viktigast för att du ska vara nöjd?
– Alltså en god köttbit, ett rödvin som inte smakar hallonsaft och personal som gillar sina jobb så är man hemma. Folk som brinner för mat och dryck och kan sin sak är det coolaste som finns. Jag bara tackar och tar emot.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här