Nyheter STATISTIK

Rekordstort förtroende för facket

43 procent har stort förtroende för facket, visar Medieakademins nya förtroendebarometer. Siffran har aldrig varit så hög.

Publicerad 6 mars 2024
Rekordstort förtroende för facket
Tesla får bara förtroende från 11 procent, fackförbunden har förtroende från 43 procent av de tillfrågade. Foto: Mostphotos

Medieakademin presenterar sedan 1997 Förtroendebarometern, en undersökning bland slumpmässigt utvalda personer över 16 år. Där mäter man förtroendet för bland annat samhällsinstitutioner, politik, myndigheter, företag och medier.

Årets undersökning visar på en rekordsiffra för facken – 43 procent uppger att de har mycket eller ganska högt förtroende för dem.

Nästan fördubblat förtroende

Det är en liten ökning från förra året, då 42 procent uppgav samma sak. När förtroendet för facket var som lägst 2016 låg det på 22 procent.

Bland samhällsinstitutioner, dit fackförbund räknas, har svenska folket störst förtroende för polis, universitet och högskolor samt sjukvården. I botten av listan hamnar politiska partier, bankerna och regeringen.

Bland företag hamnar Systembolaget i topp, följt av Ikea och Volvo. Jumboplatsen innehas av Tesla och SJ, som 11 respektive 13 procent säger sig ha förtroende för.

Av myndigheterna har man störst förtroende för Säpo, 67 procent, och Skatteverket, 64 procent. Bland sociala medier är det blott två procent som har förtroende för Tiktok, fyra procent för X och fem procent för Facebook.

Public service-företagen Sveriges Radio och SVT åtnjuter störst förtroende.

r finns årets Förtroendebarometer.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här