Nyheter FÖRHANDLING

Därför skickar facket chefer på kurs

I stället för att HRF kräver skadestånd förhandlar man fram att chefer och arbetsgivare måste gå utbildningar. Bassem Majid, kassör i HRF avdelning Mälardalen, förklarar upplägget.

Publicerad 6 februari 2024
Därför skickar facket chefer på kurs
Bassem Majid, kassör i avdelning Mälardalen, förklarar strategin. Foto: Colourbox, Linda Svensson

Den senaste tiden har Hotellrevyn rapporterat om flera fall där tvister om bland annat arbetsmiljö lett till annorlunda uppgörelser.

Arbetsgivare och chefer ska gå kurser i stället för att företaget betalar skadestånd till Hotell- och restaurangfacket, som det annars blir när det är fråga om mbl-brott.

– Vi blir inte rika på små skadestånd här och där. Däremot kan vi undvika framtida problem om arbetsgivarna har bättre koll på vad som gäller, säger Bassem Majid, kassör i avdelning Mälardalen.

Målet: Arbetsmarknad fri från problem

I hans avdelning har bland annat den stora arbetsgivaren Steam Hotel gått med på att utbilda sina chefer i arbetsmiljö. Dessutom ska HRF hålla möten med de anställda på betald arbetstid.

Lösningen kom fack och arbetsgivare fram till gemensamt.
Steam insåg att man hade dålig koll på övertid och mertid, och dessutom hade missat att skyndsamt lämna ut uppgifter som facket efterfrågat.

– Man kan vinna väldigt mycket på att eliminera kunskapsbrister hos arbetsgivare. HRF:s vision är att skapa en arbetsmarknad fri från problem, så har det varit länge, säger Bassem Majid.

Vill förbättra tillbudsrapporteringen

Har arbetsgivarna svårt att följa lagar och avtal blir det mer att göra för fackets regionala skyddsombud. Att rycka ut och förklara det mest grundläggande för okunniga chefer tar tid från annat.

– När vi skickar chefer på utbildning löser vi inte bara det vi är där för, utan även framtida problem.

Han tycker sig se positiva effekter av strategin. Men även om många arbetsgivare utbildas, så återstår mycket.

– När det gäller arbetsmiljö så behöver tillbudsrapporteringen bli bättre. Det är inte många som är bra på det.

– Generellt är större kedjor mer medvetna och har rutiner för arbetsmiljön.

Afa Försäkring betalar en del av kostnaden

Facken har extra medvind genom ett flerårigt projekt som parterna har genom Afa Försäkring. Projektet, som förlängts till och med 2024, går ut på att utbilda chefer och skyddsombud inom arbetsmiljö.

– Det innebär att om du är arbetsgivare i privat sektor och har kollektivavtal, så kan du få delar av kostnaderna för utbildningsinsatsen betald, säger Bassem Majid.

Det finns flera fördelar med att facket kommer ut på arbetsplatserna och pratar med anställda och chefer, berättar Bassem Majid.
En av dem är att arbetsgivare som haft en negativ syn på facket ofta blir positivt överraskade.

– Det är väldigt ofta som arbetsgivare ändrar sig efter att vi har träffat dem. Vi söker inte konfrontation, vi vill ju bara att det ska funka på arbetsplatsen, och det vill de också.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här