Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förbundet fortsätter att minska

HRF:s medlemstal fortsätter nedåt. Förbundets ekonomi påverkas, och det framtida fackliga arbetet måste planeras på ett nytt sätt.

Publicerad 11 november 2010

Den 8 november hade HRF 34 357 medlemmar. Det innebär en minskning från årets början med 1 520 personer.
De flesta som går ur gör det då de  inte har råd att vara med i både fack och a-kassa, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.
– Strukturen med att kassor med hög arbets­löshet ska ha höga avgifter ska vara kvar, enligt regeringen. Därför ser jag inte att våra medlemmars ekonomiska utrymme kommer att öka, säger hon.

För att HRF ska kunna behålla sin legitimitet som förbund krävs att förbundet blir mer synligt på arbetsplatserna, säger Ella.
– Kanske ska vi finnas ute mer och ge en viss service även till icke-medlemmar. Berätta om vad ett kollektivavtal innebär. Få vet till exempel att även ickemedlemmar får gå våra introduktionsutbildningar, säger Ella Niia.
Sedan ska  medlemskapet självklart ha ett mervärde för dem som redan är medlemmar.
– Hit räknar jag exempelvis försäkringar, säger Ella Niia.
Hon tror inte att det är någon risk att SHR inte kommer se HRF som en förhandlingspart i framtiden.
– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att fortsätta finnas ute på arbetsplatser. HRF ska vara det självklara valet för anställda i branschen, säger hon.

Förbundets ekonomi påverkas så klart av medlemstappet. ­I början av november var underskottet 1,9 miljoner kronor.
– Intäkterna för medlems­avgifter har blivit ungefär 7 miljoner lägre än budgeterat, säger Rolf Jerling, controller på HRF.
Att underskottet blir mindre än så har flera orsaker: pensions­kostnaderna är ­hittills cirka 3 miljoner lägre än beräknat, och av pengarna till verksamhet i avdelningarna har 1,2 miljoner inte använts.
Förbundets värdepapper har också givit en bättre avkastning än budgeterat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här