Scandic Hotels är det branschföretag som fått mest permitteringsstöd. Trots omfattande permitteringar sades 2 000 anställda upp. Utan stödet hade de varit fler, säger Henrik Skullman, finansdirektör på Scandic i Sverige.
169 miljoner kronor. Så mycket fick Scandic Hotels i statligt permitteringsstöd. Det, plus ett ägartillskott i två omgångar på mer än tre miljarder kronor, har varit avgörande för att hotellkedjan skulle överleva pandemin, menar företaget.
– Utan stödet hade många fler fått lämna Scandic och vi hade haft en ännu längre uppförsbacke av viktiga rekryteringar. Att vi har permitterat innebär att vi kunnat behålla medarbetare och gradvis öka upp deras arbetstid i takt med att fler gäster kommit till hotellen, skriver Scandic Sveriges finansdirektör Henrik Skullman i ett mejlsvar.
Ni sade ändå upp väldigt många?
– Tyvärr var vi tvungna att varsla cirka 2 000 personer i mars 2020. Det var den jobbigaste dagen i min karriär och det var hjärtskärande att behöva säga hejdå till så många fantastiska medarbetare.
Är de på väg tillbaka nu?
– Inför sommaren hade vi möjlighet att börja återanställa. Vi såg att den nationella och lokala turismen skulle dominera även i år.
– Nu ser vi att det finns ett uppdämt behov inom affärsresandet, möten och konferenser. Det innebär att vi rekryterar och återrekryterar så mycket som vi tillåter oss själva, skriver Henrik Skullman.
Många företag har svårt att rekrytera kompetent personal. Hur är läget för Scandic?
– Det är en utmaning eftersom det råder en allmän kompetensbrist i vår näring. Många som tyvärr förlorade jobbet har börjat studera eller bytt bransch.
– Kompetensbristen är inte koncentrerad till några speciella yrkesroller på Scandic utan vi behöver fylla många tjänster, både på hotell och kontor. Rekryteringsfrågan ligger högt upp på vår prioriteringslista och vi jobbar med frågan, i stort sett dygnet runt.