Nyheter Rapport

Fler får jobb i branschen 2017

Trots arbetsgivarnas dystra prognoser - tecknen tyder på att branschen går bättre än på länge. Nu väntas stor efterfrågan på flera av branschens yrkesgrupper

Publicerad 9 februari 2017
Fler får jobb i branschen 2017
För pizzabagare är arbetsmarknaden i balans, skriver Arbetsförmedlingen. Det finns ungefär lika många jobb som sökande. Foto: Colourbox

Hotell- och restaurangbranschen går som tåget. Förra året ökade omsättningen för landets restauranger med 4,4 procent jämfört med 2015, enligt Restaurangindex. Det är en historiskt hög ökning som bara slås av rekordåret 2012, året då restaurangmomsen sänktes.

Den positiva trenden syns också i efterfrågan på anställda. Redan nu råder skriande brist på kockar, konditorer och till viss del även kallskänkor. Och snart kommer det bli brist på fler av hotell- och restaurangbranschens yrken, tror Arbetsförmedlingen i sin rapport ”Var finns jobben 2017?”

”Det bedöms vara mycket liten konkurrens om jobben för kockar och kallskänkor. Detta gäller även för hovmästare och servitörer respektive bartendrar”, påpekar rapporten.

Även läget för andra yrkesgrupper, som hotellreceptionister och köks- och kafébiträden, har förbättrats något. Men fortfarande är det hög konkurrens om dessa tjänster, konstaterar Arbetsförmedlingen. För pizzabagare verkar arbetsmarknaden dock vara i balans. ”Det betyder att det kommer att finnas ungefär lika många jobb som det finns personer som vill arbeta inom yrket”, skriver Arbetsförmedlingen.

Sammantaget väntas antalet anställningar i branschen öka starkt under 2017. Detta beror på flera saker, som ökad turism, fler konferenser och ett starkt ekonomiskt läge för hushållen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här