De som arbetar i hotell- och restaurangbranschen upplever mer stress, har enformigare arbetsuppgifter och sämre ekonomi än alla andra yrkesgrupper.
Uppdaterad 2004-12-21
Uppgifterna finns i en ny rapport från SCB, Statistiska centralbyrån. Den bygger på enkätintervjuer med 6000 anställda och egna företagare i hela landet. Det är första gången som man tar reda på hur sociala indikatorer som arbetsmiljö, hälsa och ekonomiska problem ser ut i olika branscher.
Resultaten visar att det finns stora skillnader mellan branscherna, och nästan genomgående värst drabbade av problem är de anställda inom hotell- och restaurang:
De har mer problem med stress och enformigt arbete än i alla andra yrken. Omkring 25 procent av de tillfrågade inom hotell och restaurangbranschen uppger att de har sådana problem på jobbet. Det är dubbelt så stor andel som i alla andra branscher där motsvarande siffra är 12 procent.
Ekonomiska problem är vanliga. Drygt 25 procent av detillfrågade uppger att de har problem med ekonomin och har svårt att betala mer än det allra nödvändigaste med sin lön. Hotell- och restauranganställda har mer sällan än andra yrkesgrupper tillgång till bil och fritidshus, och uppger att de är mer trångbodda. Den enda samhällsgrupp som har större ekonomiska problem är de arbetslösa.
Hotell- och restauranganställda är mindre politiskt engagerade än andra. 30 procent lät bli att rösta i förra riksdagsvalet (mot 17 procent i övriga yrkesgrupper), få är med i ett politiskt parti och en relativt stor andel uppger att de aldrig ens pratar politik. Samtidigt har branschen minst andel fackligt anslutna arbetare.
Anställningsvillkoren är ofta otrygga. Drygt 30 procent av dem som jobbar inom hotell och restaurang går på tillfälliga anställningar eller kortare vikariat, vilket är dubbelt så många som i alla andra branscher.
Störst andel som röker finns inom hotell- och restaurang. Framförallt de egna företagarna blossar. 39 procent uppger att de röker dagligen. Genomsnittet i alla andra yrken är 20 procent.
Hotell och restaurangbranschen har också fler arbetsplatsolyckor än alla andra. De anställda tillhör samtidigt några av de värst drabbade när det gäller tunga lyft, obekväma arbetsställningar och ohälsa.
En trolig orsak till alla problem är att andelen ungdomar är hög.
– Det betyder bland annat att man har låga löner, många tillfälligt anställda och lågt politiskt och fackligt engagemang. Det kan i sin tur ge upphov till andra problem, som den dåliga ekonomin, säger Cecilia Skjöld, utredare på SCB.
Allt är dock inte negativt. Män i hotell- och restaurangbranschen har mer nära vänner än anställda i de övriga branscherna.
Buller och hörselskador upplevs som ett större problem i andra branscher. Hotell- och restauranganställda har inte heller så mycket problem med fetma som anställda i andra yrken.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.