Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fattig, stressad, inrökt – men slank

De som arbetar i hotell- och restaurangbranschen upplever mer stress, har enformigare arbetsuppgifter och sämre ekonomi än alla andra yrkesgrupper.

Publicerad 15 december 2004

Uppdaterad 2004-12-21
Uppgifterna finns i en ny rapport från SCB, Statistiska centralbyrån. Den bygger på enkätintervjuer med 6000 anställda och egna företagare i hela landet. Det är första gången som man tar reda på hur sociala indikatorer som arbetsmiljö, hälsa och ekonomiska problem ser ut i olika branscher.

Resultaten visar att det finns stora skillnader mellan branscherna, och nästan genomgående värst drabbade av problem är de anställda inom hotell- och restaurang:

De har mer problem med stress och enformigt arbete än i alla andra yrken. Omkring 25 procent av de tillfrågade inom hotell och restaurangbranschen uppger att de har sådana problem på jobbet. Det är dubbelt så stor andel som i alla andra branscher där motsvarande siffra är 12 procent.

Ekonomiska problem är vanliga. Drygt 25 procent av detillfrågade uppger att de har problem med ekonomin och har svårt att betala mer än det allra nödvändigaste med sin lön. Hotell- och restauranganställda har mer sällan än andra yrkesgrupper tillgång till bil och fritidshus, och uppger att de är mer trångbodda. Den enda samhällsgrupp som har större ekonomiska problem är de arbetslösa.

Hotell- och restauranganställda är mindre politiskt engagerade än andra. 30 procent lät bli att rösta i förra riksdagsvalet (mot 17 procent i övriga yrkesgrupper), få är med i ett politiskt parti och en relativt stor andel uppger att de aldrig ens pratar politik. Samtidigt har branschen minst andel fackligt anslutna arbetare.

Anställningsvillkoren är ofta otrygga. Drygt 30 procent av dem som jobbar inom hotell och restaurang går på tillfälliga anställningar eller kortare vikariat, vilket är dubbelt så många som i alla andra branscher.

Störst andel som röker finns inom hotell- och restaurang. Framförallt de egna företagarna blossar. 39 procent uppger att de röker dagligen. Genomsnittet i alla andra yrken är 20 procent.

Hotell och restaurangbranschen har också fler arbetsplatsolyckor än alla andra. De anställda tillhör samtidigt några av de värst drabbade när det gäller tunga lyft, obekväma arbetsställningar och ohälsa.

En trolig orsak till alla problem är att andelen ungdomar är hög.
– Det betyder bland annat att man har låga löner, många tillfälligt anställda och lågt politiskt och fackligt engagemang. Det kan i sin tur ge upphov till andra problem, som den dåliga ekonomin, säger Cecilia Skjöld, utredare på SCB.

Allt är dock inte negativt. Män i hotell- och restaurangbranschen har mer nära vänner än anställda i de övriga branscherna.
Buller och hörselskador upplevs som ett större problem i andra branscher. Hotell- och restauranganställda har inte heller så mycket problem med fetma som anställda i andra yrken.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Nyheter arbetsmiljö

Tungt arbete för branschens anställda

Många hotell- och restauranganställda upplever sitt arbete som både fysiskt uttröttande och psykiskt ansträngande. Samtidigt är det bara ett fåtal som har tillgång till företagshälsovård. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Publicerad 25 november 2020 Kommentera
Tungt arbete för branschens anställda
Hotell- och restaurangpersonal tillhör de grupper som upplever sitt arbete som mest ansträngande, både fysiskt och psykiskt. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

Det är en dyster bild av arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen som framträder i Arbetsmiljöverkets rapport över 2019.

I undersökningen, som omfattar cirka 7 000 personer, säger mer än var femte branschanställd att de upplever sitt jobb som psykiskt påfrestande. Fyra av tio upplever att arbetet är kroppsligt ansträngande, och i flera yrkesgrupper säger åtta av tio att de är kroppsligt uttröttade minst en dag i veckan på grund av arbetet. Det gäller bland annat snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare.

Rapporten visar också att det är si och så med det systematiska arbetsmiljöarbetet i branschen. Ungefär var fjärde hotell- och restauranganställd säger att det bedrivs på deras arbetsplatser. Det kan jämföras med nio av tio på arbetsplatser som arbetar med el, gas, värme eller kyla.

I samma bransch säger nio av tio anställda att de har tillgång till företagshälsovård. Det kan jämföras med två av tio inom hotell- och restaurangbranschen, som därmed tar jumboplatsen på listan.

Och av de branschanställda som faktiskt har tillgång till företagshälsovård är det bara tre procent som har haft besök eller fått sin arbetssituation bedömd av företagshälsovården.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här