Nyheter utbildning

Facklig kurs lockade unga i Umeå

Finns det verkligen övertidsersättning i branschen? Och måste man fixa sin egen sjukvikarie? När HRF avdelning Nord hade utbildning i Umeå bjöds deltagarna på en del aha-upplevelser. För många var det första kontakten med facket.

Publicerad 7 februari 2017
Facklig kurs lockade unga i Umeå
Håller vi med eller inte med om att man ska ha rast? Det var en av frågorna som HRF-medlemmar i Umeå fick ta ställning till. Foto: Linda Eliasson
Agnes Åstot. Foto: Linda Eliasson

– Det är jättespännande, jag har inte varit i arbetslivet tidigare utom på prao och praktik och när jag jobbade i Norge. Det känns om om jag generellt vetat ganska lite om facket. Jag tog studenten i juni så jag är ganska ny i jobbvärlden, säger Agnes Åstot som jobbar i kallköket på Ikea-restaurangen i Umeå.

Hon är en av de 13 HRF-medlemmar som gick gårdagens medlemsutbildning, där det med fackliga mått mätt var ovanligt låg medelålder på både kursledare och deltagare. Nästan alla var under 25 år.

– Jag ringde massor av medlemmar. Det var många som inte kunde men andra som sa ”jag kommer”. Sedan har vi bjudit in till kursen i samband med arbetsplatsbesök och delat ut lappar. Och Facebook, vi har använt alla kanaler, säger Mathias Westbrand Emilsson som ledde kursen ihop med kollegan Jesper Hansson.

Många frågor handlade om gränsdragningar för vad som ingår i jobbet, om man ska stanna kvar efter arbetstid och göra sådant som inte hunnits med eller ringa in en ersättare när man blivit sjuk.
Övertidsersättning var ett annat ämne som väckte diskussioner. För flera deltagare var det ett okänt fenomen, andra ville veta mer om när man har rätt till övertidsersättning och skillnaden mellan mertid och övertid.

Kursdeltagarna verkade nöjda. ”Nu har jag fått mer koll” och ”Man fattar att det är andra som är i samma situation som jag” var några röster vid avslutningens utvärdering.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här