Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket protesterar mot gratis provjobb för invandrare

HRF protesterar mot förslaget att invandrare ska arbeta gratis för att få in en fot på arbetsmarknaden. - Det strider mot kollektivavtalet och ökar företagets vinst på invandrarens bekostnad, säger Per Persson, tredje ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 22 december 2003

Förslaget kommer från en arbetsgrupp som regeringskansliet har tillsammans med näringslivet. Det går ut på att invandraren ska arbeta gratis, och ha kvar sina bidrag, under några veckor för att visa upp sig på arbetsmarknaden.
Gratisjobbet ska kunna leda till ett riktigt jobb, en provanställning eller åtminstone ett intyg på vad man har gjort.
Hotell- och restaurangfacket reagerar alltså kraftigt.
Redan i dag finns det ett missbruk där arbetsgivare låter den som söker arbete ”provjobba” gratis, säger Per Persson, tredje ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
– Arbetsgivarna säger att det är normalt i branschen, men det stämmer inte. Det är olagligt och strider mot kollektivavtalet. Och de flesta åker ut efter ”provjobbet”, säger Per Persson.
Han är rädd för att missbruket kommer att öka och han är förskräckt över att även staten är inne på att stödja gratisjobbandet.
Skulle det inte hjälpa invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden? Många säger att tröskeln till ett jobb är för hög.
– Nej. Om arbetsgivaren vill pröva vad den anställde går för så finns det redan regler om provanställning i avtalet. Då är uppsägningstiden bara 14 dagar. Det kan inte vara någon tröskel.
– Och om lönen är ett problem, då undrar man vad företaget går för. Resultatet blir att företaget ökar vinsten på de här människornas bekostnad.
– Förslaget strider mot kollektivavtalet och gör det svårare för oss att hävda att alla företag ska betala avtalsenliga löner, säger Per Persson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här