Nyheter UKRAINA

Facken fördömer invasionen av Ukraina

Den svenska fackföreningsrörelsen kräver att Ryssland omedelbart avslutar invasionen av Ukraina. ”Det finns knappt ord för att fördöma vad Putin håller på med”, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt, och uppmanar medmänniskor till humanitär hjälp.

Publicerad 25 februari 2022
Facken fördömer invasionen av Ukraina
Foto: Peter Jönsson (porträtt), Colourbox

LO, TCO och Saco gick under torsdagseftermiddagen ihop och fördömde den ryska invasionen av Ukraina. I uttalandet skriver de bland annat att den ryska regeringen inte respekterar europeiska länders självständighet och demokrati och att de håller Ryssland ensamt ansvarigt för förödelsen och lidandet som det ukrainska folket nu utsätts för.

”Vi är också starkt kritiska till den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella personer och grupper, däribland fackligt aktiva i Ryssland men också i Ukraina och Belarus,” står det i pressmeddelandet, där de kräver att Ryssland omedelbart avslutar sin aggression mot Ukraina och att konflikten löses vid förhandlingsbordet.

HRF:s ordförande Malin Ackholt är även ordförande för Effat, som är IUF i Europa, och tycker att det är bra att Sveriges fackliga centralorganisationer fördömt Rysslands agerande så tydligt. Genom uttalandet har hela svenska fackföreningsrörelsen fördömt invasionen, säger hon.

Själv reagerade hon med förtvivlan när hon fick höra talas om invasionen på torsdagsmorgonen.
– Det kändes nästan som en fysisk smärta. Det här är fullständigt oacceptabelt. Det finns knappt ord för att fördöma vad Putin håller på med, säger hon.

Facken i världen kan göra insatser för att hjälpa våra systerorganisationer. Malin Ackholt

Hon har haft kontakt med den europeiska federationen under dagen, men då Ukraina hör till den globala avdelningen har hon ännu inte fått några rapporter från de tre ukrainska fackförbund som är med i IUF. Federationen följer händelserna noga.
– Facken i världen kan göra insatser för att hjälpa våra systerorganisationer. Man kan jobba med påtryckningar och fördöma, men också med humanitär hjälp, säger Malin Ackholt.

Hon tycker att det är viktigt att man även som EU-medborgare och medmänniska vågar uttrycka sig och fördöma situationen. Men framför allt att stötta organisationer som jobbar med humanitär hjälp.
– Det kommer att behövas och det kommer att behövas snabbt. Det handlar om att hjälpa människor att överleva nu.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här