Under förra året avslutades flera projekt för att minska deltidsarbetslösheten i hotell- och restaurangbranschen. Men resultatet förvånade vissa projektledare. I Umeå ville många av de deltidsarbetslösa helt enkelt inte jobba mer än de gör.
I förra veckan avslutades Hela-projektet, en tre år lång insats från regeringen för att minska deltidsarbetslösheten i landet. Bara ett fåtal av de runt 70 delprojekten har riktat in sig på hotell- och restaurangbranschen. Ett av dem är ”Kombinera Mera” i Umeå där deltidsanställda i bland annat hotell- och restaurangbranschen fått lära sig att arbeta i butik för att kunna öka sin arbetstid till heltid.
Thomas Nilsson är VD för företagarföreningen Umeå C och en av initiativtagarna.
– Vi såg att det var ett problem med alla deltidsarbetslösa i både handeln och hotell- och restaurangbranschen. Då växte idén fram om att kunna kombinera två tjänster för att få en heltid, säger han.
En grupp anställda, som vanligtvis stämplade upp från deltid till heltid, fick gå en nio månader lång utbildning. De fick lära sig säljande service, vinnande värdskap och praktiskt arbete i butik, hotell- eller restaurang. Dessutom var tanken att de skulle göra praktik i en bransch som de inte tidigare arbetat i. Men det visade sig vara svårt att genomföra.
– Ja, de här yrkena jobbar ju inte klockan åtta till fem utan kanske från tio till tre. Det var väldigt svårt att hitta praktikplatser som gick att kombinera med deltagarnas vanliga jobb, säger Thomas Nilsson.
Ett femtontal deltagare fullföljde programmet som pågick under nästan ett år. Men i slutändan visade det sig att intresset var lågt för att skaffa sig ytterligare en tjänst och kunna arbeta heltid, enligt Thomas Nilsson.
– Vi erbjöd dem jobb i en personalpool på en galleria här i Umeå så att de skulle komma upp i heltid. Men de flesta var inte intresserade, de var ganska nöjda med att arbeta deltid.
Men Thomas Nilsson tror ändå på modellen med kombinerade jobb.
– Det kräver flexibilitet från både arbetsgivare och anställda. Sedan måste attityden förändras, reglerna borde göra det svårare att stämpla upp till heltid.
Fakta Hela-projektet
Hela-projektet skapades på uppdrag från regeringen för att minska deltidsarbetslösheten i landet. Projektet har varit ett samarbete mellan Arbetsmiljöverket, Arbetslivsinstitutet, Ams, JämO och Svenska EFS-rådet. Mellan 2002 och 2005 har sammanlagt 150 miljoner kronor fördelats på 70 olika delprojekt runt om i landet. Cirka 20 000 anställda har omfattats av projekten. De flesta branscher har varit representerade.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.