Årets kock har fått yrkesproffsen att vässa kocktalangerna i 40 år! Här är sex kul fakta att ha koll på inför morgondagens final.

1 Tore tog initiativet. Sveriges mesta matnestor Tore Wretman ville höja statusen på kockyrket och sätta det skandinaviska köket på kartan. Tillsammans med Gastronomiska Akademien drog han i gång Årets kock 1983. I dag drivs tävlingen av ett bolag som Spendrups och Arla samäger.
2 Anonym ansökan. Kockar ansöker genom att skicka in recept och en bild på den färdiga rätten. Bidragen är anonyma, juryn vet inte vem som skapat rätterna när de gör den första sållningen. De som väljs ut går vidare till kvalificeringstävlingar.
3 Skandal-löst? Segerfester och vinnarskallar till trots – få skandaler har sett dagens
ljus under tävlingens 40 år. Vid något tillfälle på tidigt 2000-tal gick det rykten om att innehållet i den hemliga råvarukorgen hade avslöjats och fått ersättas i all hast. Men annars? What happens at Årets kock stays at Årets kock.
4 Manstäta tävlingar. Hittills har Årets kock haft lika många kvinnliga vinnare som vinnare med förnamnen Gustav eller Stefan: två. Men i årets final den 19 oktober tävlar Louise Johansson och Desirée Jaks, det är dubbelt så många kvinnor som i de fem senaste årens finaler.
5 Återvändarna. Av årets åtta finalister har sex varit med förr. För Christian Siberg och Luqaz Ottosson är detta den fjärde finalen. Henric Herbertsson och Louise Johansson är i final för tredje gången.
6 Kvarts miljon i prispott! Förutom ära, titel och olika samarbeten kan vinnaren räkna hem 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.
Källa: aretskock.se, taffel.se, Gastronomiska Akademien