Nyheter

Få fick jobb efter receptionistkurs

Bara två personer fick jobb efter Scandics och Arbetsförmedlingens skräddarsydda receptionistutbildning. Men Scandic är nöjda med att ha spridit kunskap om branschen.

Publicerad 13 juni 2016

I våras satsade Scandic och Arbetsförmedlingen på en skräddarsydd kurs för hotellreceptionister hos utbildningsföretaget Eductus. Scandic fick handplocka deltagare, vara med och utforma innehållet och erbjöd praktik på sina hotell i Stockholm.

Inger Lejbro, ansvarig för arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen, har haft kontakt med de hotell som tog emot praktikanter. Av 18 deltagare har en person fått fast anställning, en person har fått en tjänst på 37 procent med möjlighet att ta extrapass och ett par deltagare har erbjudits avtal om timmar.
– Spontant hade vi hoppats att flera kandidater hade fått jobb, säger Inger Lejbro.

Den respons Inger Lejbro fick när hon pratade med handledare ute på hotellen var att praktikanterna hade varit trevliga och duktiga på att sköta in-och utcheckning.
– Men det går fort där ute. Det ingår också mycket av administrativ karaktär som visade sig vara svårare, som fakturering och kreditkontroller.

Om utbildningen

Arbetsförmedlingen kallade arbetssökande till ett informationsmöte, Scandic gjorde snabbintervjuer och valde vilka som fick gå utbildningen. Företaget garanterar inte jobb och eleverna förbinder sig inte att arbeta hos just Scandic.

Fakturering ingick inte i utbildningen, som betonade service och värdskap. Elevernas administrativa erfarenheter var heller inget som det fokuserades på under de snabbintervjuer där eleverna valdes ut.
– En lärdom är att det krävs mer än att vara motiverad och ha känsla för service. Det behövs ingående samtal mellan oss och arbetsgivarna för att vi ska kunna göra rätt urval och kunna presentera både utbildningen och jobben som ska utföras på ett rättvisande sätt, säger Inger Lejbro.

För Scandics del var ambitionen att skapa möjligheter för en grupp personer att få in en fot i hotellbranschen säger Henrik Dider, HR-direktör på Scandic.
– Vi är nöjda med att tillsammans med Eductus ha gett studenter möjlighet att se vår bransch och verksamhet. Vi hoppas att det har skapat ett intresse för att söka sig till oss eller andra företag i branschen.
Enligt Henrik Dider har en del av dem som praktiserade nu sökt sig vidare till andra hotell och restaurangföretag.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här