Nyheter arbetsmiljö

Espresso House utbildar chefer – med HRF:s hjälp

Snart lanserar Espresso House en ny arbetsmiljöutbildning för chefer, en som HRF har varit med och utvecklat. – Vi har lärt oss mycket av att ta in fackets perspektiv, säger Johanna Eriksson, HR-koordinator.

Publicerad 20 mars 2025
Espresso House utbildar chefer – med HRF:s hjälp
Sara Axelsson och Johanna Eriksson, HR-koordinatorer på Espresso House. Foto: Marc Femenia
Alejandro Quezada.
Foto: Per Groth

Espresso House lanserar snart en arbetsmiljöutbildning för chefer. Innehållet har facket varit med och utvecklat.
Det var Alejandro Quezada, regionalt skyddsombud och ombudsman på HRF i Mälardalen som hörde av sig till kafékedjan i höstas.

– Jag var med på en inspektion som fick mig att reflektera över hur vi ofta lämnar chefer vind för våg. Jag såg chansen att som skyddsombud påverka den utbildning som Espresso House höll på att revidera.

HR-koordinator Johanna Eriksson och hennes kollega Sara Axelsson säger att den input som Alejandro Quezada kommit med har varit värdefull.

Facket har ett helhetsperspektiv på branschen

Sara Axelsson

– Det har absolut varit bra. Han har varit ett bollplank som kommer med ett annat perspektiv. Facket har ett helhetsperspektiv på branschen och kan bidra med vad som funkat på andra ställen, säger Sara Axelsson.

Arbetsmiljöutbildningen är en av flera obligatoriska utbildningar för alla som ska bli coffee shop managers.

Till skillnad från den tidigare utbildningen finns nu möjlighet för cheferna att läsa in sig på material innan de genomför Teamskursen. Dessutom har ett quiz tillkommit.

Fokus på arbetsmiljöarbete

Mycket av kursen handlar om grundläggande systematiskt arbetsmiljöarbete.
Cheferna ska bland annat lära sig riskbedömning, vad som är arbetsgivarens ansvar och när man ska involvera medarbetare och fackliga representanter.

Det är ett jättestort steg.

Alejandro Quezada

Utbildningen ska sjösättas inom ett par veckor.
– Vi hoppas att det kommer att kännas mer konkret för våra chefer, säger Johanna Eriksson.

Alejandro Quezada är glad över samarbetet med Espresso House.
– Det är ett jättestort steg mot tydligare kunskaper och högre nivå på arbetsmiljön när en av de största aktörerna i branschen inkluderar skyddsombudet, och förtydligar dess roll i arbetsmiljöarbetet. Det tjänar alla på.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här