Nyheter fackligt

Dukat för samråd på Choice

Nu ska fackligt förtroendevalda inom Nordic Choice Hotels få ett eget samråd. Hotell- och restaurangfacket har precis tecknat avtal med kedjan.

Publicerad 30 mars 2023
Dukat för samråd på Choice
Emil Bäckström har under flera år arbetat med att få fram ett avtal för fackligt samråd inom Nordic Choice Hotels. Foto: Madeleine Andersson, Istockphoto. Montage.

Inom Scandic har det funnits ett fackligt samråd i många år. Nu är det dags för de anställda inom Nordic Choice Hotels att få detsamma. Detta enligt nytt avtal som godkändes av HRF:s förbundsstyrelse i förra veckan.

– Det innebär att Choice kommer att ha närmare till facket. De kommer att kunna förhandla med sina egna förtroendevalda i övergripande frågor. Det är ju de förtroendevalda som kan verksamheten bäst, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF som har arbetat med det nya avtalet.

Det är ju de förtroendevalda som kan verksamheten bäst.

Arbetet med det nya avtalet inleddes redan år 2017.

– Det har tagit lite tid, men det kanske det var tvunget att göra. Sedan har det ju varit en pandemi också, det ska man inte glömma, säger Emil Bäckström.

Fakta: Detta är ett samråd

  • Ett samråd är ett forum för klubbar och fackliga representanter från olika arbetsplatser inom samma koncern eller företag.
  • Samrådet ska bland annat samordna, utveckla och fördjupa samverkan och ge råd vid förhandlingar i koncernövergripande medbestämmandefrågor mellan olika driftsenheter.
  • Avtal om samråd tecknas mellan företaget och Hotell- och restaurangfacket.

Ett samråd är ett forum för klubbar och fackliga representanter från olika arbetsplatser inom samma koncern eller företag. Enligt avtalet har Choice samråd rätt att träffas två gånger om året, däremellan kan styrelsen ses. En del av Choice-hotellen drivs av franchisetagare. Förtroendevalda på dessa hotell får också delta på samrådens möte, men de har inte rösträtt.  

Nästa steg för HRF är att organisera medlemmar på Choice-hotellen, säger Emil Bäckström.

– Vi måste få i gång samrådet. Planen är att de ska ha ett första årsmöte efter sommaren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här