Dina rättigheter | Nyheter röda dagar
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Du behöver inte jobba in tid”

December närmar sig och en del företag planerar att hålla stängt över jul. Men innebär inte att de anställda ska skickas hem utan lön, säger Per Persson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 24 november 2014

December närmar sig och arbetsgivarna planerar inför jul och nyår. En del företag väljer att hålla stängt under helgerna. Ibland leder det till krav på att de anställda måste ”jobba in” timmarna i förväg, annars kommer de att förlora lön under stängningsperioden.
Det stämmer inte, säger Per Persson, ombudsman på HRF.
– Huvudprincipen är att arbetsgivaren inte kan skicka hem någon utan lön. Antingen har arbetsgivaren schyst framförhållning och kan i förväg lägga schema så att det passar med verksamheten, eller så kan arbetsgivaren ändra i schemat med 14 dagars varsel.

För anställda som har månadslön kan ett schema omfatta upp till 16 veckor, medan timavlönade max får schemaläggas 8 veckor. En arbetsgivare kan då exempelvis fördela timmarna med mer arbetstid i början av perioden och mindre i slutet. Men om schemaändringar kommer med kortare framförhållning än 14 dagars varsel är det att betrakta som ren övertid, säger Per Persson.

Kollektivavtalet säger att arbetsgivare kan komma överens med anställda om byte av arbetstid, efter att schemat är lagt.
– En anställd kan acceptera att jobba in tid, men det är i så fall en frivillig överenskommelse och inget man behöver gå med på. Säger den anställde nej så blir det inget, säger Per Persson.

Även utan schemaändringar finns det möjlighet att vara ledig utan att förlora pengar. Kollektivavtalets Gröna riks regel om intjänade extra ledighetsdagar, ”röda dagar” är en sådan möjlighet. Jul- och nyårshelgen ger ett antal extra ledighetsdagar. Om företaget är stängt något av dessa datum och du skulle ha arbetat enligt schema har du rätt till en extra betald ledighetsdag, men den kvittar ut sig med en gång i och med att du är hemma med lön. En intjänad ledighetsdag ska enligt kollektivavtalet läggas ut under julhelgen.

På dagar som inte är ”röda dagar” går det också att ge betald ledighet genom utlagd semester, tidigare intjänade extra ledighetsdagar eller övertid som tas ut i betald ledighet. Inte heller den som är nyanställd och saknar intjänad ledighet ska förlora på att företaget är stängt.
– Då får man vara inne på jobbet och syssla med andra arbetsuppgifter, eller om det inte är möjligt, gå hemma med lön, säger Per Persson.

Extra ledighetsdagar jul och nyår 2014

Det här gäller för röda dagar som infaller måndag–fredag. I december 2014 är det 24, 25, 26 och 31 december. I början av 2015 ger nyårsdagen den 1 januari och trettondag jul 6 januari också möjlighet att tjäna extra ledighetsdagar.
 Situation Heltidsanställda och deltidsanställda 5 dagar i veckan i genomsnittDeltidsanställda 1–4 dagar i veckan i genomsnitt
 Företaget har öppet, du arbetar. Rätt till extra ledighetsdag. Rätt till extra ledighetsdag.
 Företaget har öppet, du är ledig enligt schema. Rätt till extra ledighetsdag. Inte rätt till extra ledighetsdag.
 Företaget har öppet, du har semester. Rätt till extra ledighetsdag. Inte rätt till extra ledighetsdag.
 Företaget är stängt, du skulle ha arbetat enligt schema. Rätt till extra ledighetsdag,  men den kvittar ut sig med en gång i och med att du är hemma med lön.Rätt till extra ledighetsdag,  men den kvittar ut sig med en gång i och med att du är hemma med lön.
 Företaget är stängt, du är ledig enligt schema.Rätt till extra ledighetsdag.Inte rätt till extra ledighetsdag.
 Företaget är stängt, du har semester.Rätt till extra ledighetsdag. Inte rätt till extra ledighetsdag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här