Nyheter lön

Därför ska du kolla januarilönen

Hade jobbet stängt på julafton när du skulle ha jobbat? Kolla upp att du har fått rätt lön! Du ska inte ha fått avdrag för stängningen.

Publicerad 24 januari 2022
Därför ska du kolla januarilönen
Efter storhelgerna är det bra att titta lite extra noga på lönespecifikationen. Foto: Roland Magnusson/ Mostphotos

Är löneutbetalningen lägre än du hade räknat med? Det kan ha blivit fel på grund av jul- och nyårshelgen. Enligt Johan Östman, ombudsman för Hotell- och restaurangfacket i Stockholm och Gotland, finns det stor okunskap kring vad som gäller.

– Det absolut viktigaste är att titta på vad som står i anställningsavtalet. Står det att du jobbar heltid och ska ha betalt för 40 timmar i veckan då är det de pengarna du ska ha – oavsett om arbetsgivaren ger dig de timmarna eller inte, säger Johan Östman.

Han jämför med ett mobilabonnemang där det ingår ett visst antal gigabyte surf. Då betalar du för hela abonnemanget även om du inte använder upp hela potten.

– Anställningsavtalet innebär att du har sålt 40 timmar av ditt liv till arbetsgivaren. Om arbetsgivaren sedan inte utnyttjar alla timmarna så ska han betala för dem i alla fall, säger Johan Östman.

Det innebär också att arbetsgivaren kan schemalägga dig mer före eller efter så att du jobbar in de timmar du skulle ha jobbat på julafton. Det är bra att ha en diskussion om julschemat med arbetsgivaren i god tid.

Du har rätt att få ditt schema två veckor i förväg. Där kan du se om du skulle ha jobbat på till exempel julafton, om din arbetsplats inte hade hållit stängt. Om så är fallet ska du inte få avdrag på lönen.

– Har man ändå fått avdrag ska man ta kontakt med sin chef och tala om att det är fel. Framhärdar de och säger att det är rätt, då ska man kontakta facket, så får den lokala ombudsmannen hjälpa till, säger Johan Östman.

Om du, enligt ordinarie schema, jobbat in dina avtalade timmar och ändå skulle ha varit ledig när arbetsstället håller stängt, finns en chans att tjäna in en extra ledighetsdag. Reglerna om dessa finns i kollektivavtalet. För att kolla vad som gäller dig, besök hrf.net.

Johan Östman tror att det finns ett stort antal medlemmar som felaktigt får avdrag på lönen utan att veta om det.
– Det är ganska mycket okunskap runt anställningsavtal. Det är vanligt att arbetsgivaren inte förstår att han ska betala enligt vad som står i kontraktet. Anställningsavtalet är det viktigaste pappret man har.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här