Åtta saker som styr ”röda dagar”
Måste du jobba på stora hemvändarkvällen 25 december? Då har du stor chans att tjäna in en extra ledighetsdag. Illustration: Anna Nilsson
Dina rättigheter röda dagar

Åtta saker som styr ”röda dagar”

Hemvändarkväll för gästerna, långpanna för dig. Men du kan få ledigt en annan gång! Hur många extra ledighetsdagar du kan tjäna in varierar. Här är åtta saker som påverkar dina möjligheter till extraledigt.

Publicerad 7 december 2017

1 Vilket avtal som gäller. Punkterna nedan handlar om extra ledighetsdagar enligt kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks. Samma gäller på Folkets hus och parker. Serveringsavtalet har en snarlik variant medan Almega Bingo och Bowling har helt andra lösningar. Och saknas det kollektivavtal på arbetsplatsen, då finns det ingen regel alls.

2 Längden på din anställning. Du börjar tjäna in extra ledighetsdagar när anställningen startar, men du måste ha minst två månaders sammanhängande anställningstid för att få ut ledighetsdagen. Om du är vikarie, visstidsanställd eller fast anställd spelar ingen roll. Även sysselsatta i arbetsmarknadsåtgärder omfattas, om arbetsgivaren betalar ut lönen.

3 Om du jobbar heltid eller deltid. Är du heltids­anställd eller jobbar deltid fem dagar per vecka i snitt? I så fall tjänar du in en extra ledighetsdag varje helgdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton som infaller måndag–fredag. Detta oavsett om du jobbar, har ­semester eller har ordinarie ledigt.
Jobbar du deltid, mindre än fem dagar per vecka i genomsnitt? Då måste helgdagen eller aftonen infalla på en ­arbetsdag, måndag–­fredag, för att du ska tjäna en ledighetsdag.

4 Vilken veckodag det är. Infaller helgdagen eller aftonen på en vardag är det som i punkt 3. På lördagar gäller särskilda regler. Bara den som är heltids­anställd (eller deltid med i snitt fem arbetsdagar per vecka) kan tjäna en extra ledighetsdag då. Den anställde måste jobba på lördagen för att tjäna en extra ledighetsdag. Det måste också vara en helgdag, ingen afton.
Under 2017 är både jul- och nyårsafton på söndagar, vilket är tråkigt för den som vill samla ledighet. På söndagar tjänar man inga extra ledighetsdagar. Men det finns ett undantag, se nästa punkt.

5 Vilken högtidsdag det är. Tre aftnar ger ledighets­dagar om de infaller måndag–fredag. Det är julafton, nyårsafton och midsommarafton. Helg­dagar ger extra ledighetsdagar om de infaller måndag–fredag och i vissa fall lördag. För nationaldagen den 6 juni finns ett undantag: även när den infaller på en lördag eller söndag blir det en intjänad ledighetsdag för den som jobbar då. Nästa gång det händer är år 2020.

Så använder du dagarna

En av de extra ledighetsdagarna ska läggas ut under julhelgen. Arbetsgivaren måste meddela utlägget en vecka innan.De intjänade extra ledighetsdagarna från ett år ska senast användas vid huvudsemestern följande år. Ledighetsdagar som tjänats in under december kan dock tas ut till och med den 31 mars.Du kan begära att ta ut dina extra ledighetsdagar när du ansöker om ledighet.

6 Hur du är frånvarande. Semester och schemalagd ledighet är den frånvaro som kan ge extra ledighetsdagar. Är du borta från ­jobbet på grund av sjukskrivning, vabb, föräldraledighet eller annan tjänstledighet så tjänar du inte in extra ledighet.

7 När ditt pass börjar. Det är dagen när du påbörjar ditt arbetspass som avgör om du får en extra ledighetsdag. Börjar du jobba en »vanlig« dag, jobbar natten och slutar på helgdagens morgon så blir det ingen extra ledighetsdag.

8 Om det finns lokala avtal. Fack och arbetsgivare kan förhandla lokalt om att de anställda ska ha förkortad arbetstid i stället för extra ledighetsdagar. Den som är deltidsanställd kan också komma överens med arbets­givaren om att få ekonomisk ersättning i stället för extra ledighetsdagar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här