Vad gör jag åt chefens skattefusk?
Illustration: Colourbox
Fråga om jobbet

Vad gör jag åt chefens skattefusk?

Publicerad 15 januari 2024

Fråga:Jag jobbar extra på ett företag. Min chef har ibland privata fester där han säljer öl och sprit till sina gäster. Men det är företagets öl och sprit. Han tar betalt genom att gästerna får swisha till hans konto. Sist gick det åt flera kubikmeter öl. Jag vet att det är skatte­brott! Han betalar lön, men vill inte att jag skriver upp ­i personalliggaren att jag jobbade. Det finns bilder på ölen och spriten och på en lapp om att swisha till hans konto. Om jag ska ta det här vidare, vilken väg ska jag gå?

N

Svaret är äldre än ett år

Svar:Det här låter som flera felaktigheter. Oredovisade varuuttag från bolaget, oredovisade intäkter och svarta löner – antingen av ägaren själv eller av bolaget. Man kan misstänka både skattebrott och bokföringsbrott.

Enklaste vägen är att kontakta Skatte­verket via tipsfunktionen på skatteverket.se.
Man kan bifoga bilagor och man kan vara anonym.

Det som frågeställaren beskriver kan också vara ett brott mot alkohollagens bestämmelser vad gäller restaurangens serveringstillstånd. Man kan då kontakta kommunens alkoholhandläggare i den kommun restaurangen ligger.

Roger Leander, skatterevisor och sam­ordnare restaurangmiljön, Skatteverket

    Skicka in en fråga till oss

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Telefon

    Ditt meddelande

    Läs mer här

    Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

    Varje vecka, direkt i din inkorg.
    Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här