Säg upp dig snyggt!
Bekämpa eventuella impulser att ”tala ut” när du ska sluta. Illustration: Anna Nilsson
Snabbkurs egen uppsägning

Säg upp dig snyggt!

Dags att gå vidare i arbetslivet? Här är tio saker att UNDVIKA om du vill göra en schyst sorti från jobbet och slippa tråkigheter i efterhand.

Publicerad 31 januari 2019

1 Gissa uppsägningtiden. Vill du irritera både gamla och nya arbetsgivaren? Då ska du orsaka missförstånd kring din uppsägningstid. Ta reda på vad som gäller redan innan du ska på anställnings­intervju, så att du inte lovar för mycket.

2 Inte kolla avtalet. I kollektivavtalet finns regler för hur en anställning ska avslutas. Enligt lagen om anställningsskydd, las, är uppsägningstiden en månad för en fast anställd som säger upp sig själv. Det gäller också i många av HRF:s kollektivavtal. För provanställda är uppsägnings­tiden kortare, 14 dagar.
I HRF:s tilläggsavtal för turistanläggningar gäller också 14 dagars uppsägningstid för en säsongsanställning.

3 Berätta för alla andra. Chefen ska inte få höra om din uppsägning ryktes­vägen. Börja med ett samtal med din chef. Fråga om hen informerar andra berörda, eller om du ska göra det.

4 Enbart ta det muntligt. Det heter »säga« upp sig, och det är bra att först ta det muntligt med chefen. Följ upp med en skriftlig uppsägning, där det står att du har sagt upp dig ett visst datum och vilken din sista arbetsdag blir. Då slipper ni missförstånd senare. Du behöver inte skriva något om orsaken.

5 Låta ilskan tala. Det finns några få undantag, men huvudregeln är att en uppsägning inte går att ångra. Så bit ihop, tänk på saken och hitta en annan försörjning innan du tar steget.
När du har sagt upp dig kan det vara lockande att säga vad du egentligen tänker och tycker om jobbet. Undvik det. Har du inte sagt något under din tid som anställd är det för sent nu.

6 Förlita dig på a-kassa. Kontakta din a-kassa om du har minsta tveksamhet om vad som gäller när du säger upp dig själv. Den som har orsakat sin egen arbetslöshet kan i stort sett räkna med över nio veckor utan pengar från a-kassan. Ytterst få slipper avstängning. Det krävs väldigt starka skäl, som bedöms från fall till fall. Så prata med a-kassan först.

Utgå från att du arbetar tiden ut.

7 Stanna hemma. Under uppsägningstiden ska du jobba och få lön som vanligt. Utgå från att du arbetar tiden ut. Vill arbetsgivaren inte ha dig på arbetsplatsen så se till att bli arbetsbefriad med lön. Få skriftligt på överenskommelsen.

8 Strunta i viktiga papper. Du har rätt till ett tjänstgöringsintyg där arbetsuppgifter och anställningstid ska stå. Har du varit anställd minst tre månader så ger avtalet mellan HRF och Visita rätt till ett betyg. Där ska det även finnas vitsord, som beskriver din arbetsinsats. Du måste begära betyget inom tre månader efter att du slutat, sedan har arbetsgivaren 14 dagar på sig att ordna det.

9 Fega om referenser. Det kan kännas pinsamt att be om referenser, men det är dubbelt jobbigt att höra av sig ett halvår efter att du har slutat. Fråga din favoritchef eller någon trevlig kollega under din sista vecka, och tacka alla.

10 Inte följa upp. Se till att din gamla arbetsgivare betalar ut slutlön och semesterersättning. När man slutar sin anställning och har intjänade semesterdagar kvar ska ersättningen betalas ut senast en månad efter att anställningen har avslutats. Detta enligt semesterlagen. Kontakta Hotell- och restaurangfacket om du vill få hjälp att räkna på summan, eller om arbetsgivaren krånglar med pengarna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här